Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2012. 05. 10. csütörtök
A mi képregényünk
9-10. évfolyam szakközépiskola és szakiskola
Angol, német, informatika

Országos képregénykészítő versenyt hirdetünk a 9-10. osztályos szakközépiskolai és szakiskolai tanulóknak.


A verseny kezdete:
2012. 06. 01.
helyszíne:
a tanuló iskolája
A nevezés határideje:
Lezárva
módja:
On-line a www.tehetseghalo.hu honlapon, a nevezés díjmentes.
A(z) 1. forduló időpontja:
2012. 06. 01.
helyszíne:
a tanuló iskolája
A(z) 2. forduló időpontja:
2012. 06. 15.
helyszíne:
II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Középiskola, 1075 Budapest Wesselényi utca 38.
Eredményhirdetés időpontja:
2012.06.15.  15:30
helyszíne:
II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló, Közgazdasági Szakközépiskola 1075 Budapest Wesselényi utca 38.
A verseny meghirdetője:
Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
szakmai felelőse:
Kákonyi Lucia és Sáfrányné Molnár Mónika
elérhetősége:
kakonyi.lucia@fppti.hu 338 2156/164 safranyne@fppti.hu 338 2156/136
koordinátora:
Bondzsér Zita
elérhetősége:
bondzser.zita@fppti.hu 338 2156/152

A verseny célja, hogy a tanulók azon kompetenciáit fejlesszük, amelyek a XXI. század felnőtt világában elengedhetetlenek, amelyek a legfontosabbak ahhoz, hogy a fiatalok sikeresen elinduljanak a karrierépítés területén. Az informatikai, az idegen nyelvi (angol, német, magyar mint idegen nyelv), a művészeti és a társas készségek fejlesztését tűztük ki célul. A versenyfeladat megvalósítása során a versenyzők problémamegoldó képessége erősödik, más népek kultúrája iránti toleranciája elmélyül, miközben a saját kultúrájuk értékeit is jobban megismerik, jobban megbecsülik. Gyakorolják a csapatban történő tevékenység összehangolását, törekvést a megegyezésre, együttműködésre. A képregény idegen nyelven történő megalkotása és a munkanapló vezetése során fejlesztik az angol, német vagy magyar mint idegen nyelv területen a szövegalkotói képességüket, hogy gondolataikat gördülékeny stílusban, megfelelően árnyalva és hatásosan felépítve formálják meg. Mivel a feladatot elektronikusan készítik el, így az informatikai ismereteiket is kipróbálhatják a gyakorlatban. A döntőbe jutott csapatok megtapasztalják annak az élményét, hogy milyen a nagy közönség elé kiállni, beszélni, érvekkel meggyőzni a hallgatóságot a saját alkotásuk értékeiről egy világos, logikusan felépített, hiteles prezentációval.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint: 9-10. osztályosok

A verseny kategóriái iskolaszintek szerint: szakközépiskolások és szakiskolások

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

I. kategória: angol nyelvet tanuló 9-10. osztályos szakközépiskolások, akik heti 5 óránál magasabb óraszámban tanulják a nyelvet, nem éltek életvitelszerűen angol nyelvterületen, és szüleik nem angol anyanyelvűek. (nyelvi előkészítős és két tanítási nyelvű vagy nemzetiségi osztályok)

II. kategória: német nyelvet tanuló 9-10. osztályos szakközépiskolások, akik heti 5 óránál magasabb óraszámban tanulják a nyelvet, nem éltek életvitelszerűen német nyelvterületen, és szüleik nem német anyanyelvűek. (nyelvi előkészítős és két tanítási nyelvű vagy nemzetiségi osztályok)

III. kategória: angol nyelvet tanuló 9-10. osztályos szakközépiskolások és szakiskolai tanulók, akik heti 5 óránál nem magasabb óraszámban tanulják a nyelvet, nem éltek életvitelszerűen angol nyelvterületen és szüleik nem angol anyanyelvűek. (normál tantervű osztályok tanulói)

IV. kategória: német nyelvet tanuló 9-10. osztályos szakközépiskolások és szakiskolai tanulók, akik heti 5 óránál nem magasabb óraszámban tanulják a nyelvet, nem éltek életvitelszerűen német nyelvterületen, és szüleik nem német anyanyelvűek. (normál tantervű osztályok tanulói)

V. A hazánkban élő, nem magyar anyanyelvű 9-10. osztályos szakiskolai és szakközépiskolai tanulók indulhatnak a magyar mint idegen nyelv kategóriában.

A versenyre háromfős csapatok jelentkezhetnek. Az angol és német nyelvű kategóriákban versenyre jelentkező tanulónak szülői nyilatkozattal kell igazolnia, hogy nem élt életvitelszerűen az adott nyelvterületen, és nem anyanyelve a választott nyelv. Az ötödik kategóriában versenyzőnek szülői nyilatkozattal kell igazolnia, hogy egyik szülője sem magyar ajkú.

A versenyen való részvétel kizáró okai: ha a fenti feltételek valamelyikének nem felel meg, vagy a benyújtott anyag nem önálló munka. Kategóriánként az első 40 beérkező munkát tudjuk elbírálni.

A verseny témája és menete

A verseny első fordulójában a tanulók háromfős csoportokban minimum öt, maximum tizenöt diából/lapból álló képregényt készítenek otthon vagy saját iskolájukban. Egy dia/lap maximum négy panelt tartalmazhat. A képregény készülhet számítógépes grafikával vagy sajátkészítésű digitális fotókkal vagy kézi rajzzal, amelyet beszkennelnek és elektronikusan képregénnyé összefűznek.

Az alap szituáció (1. dia/lap): Tizenöt-tizenhat év körüli török fiú áll a Duna-parton valahol Mohács közelében, 1526 augusztusában. A fiú meredten bámulja a vörösre festett, örvénylő vizet. Belegázol a folyóba. A kavargó víz elsodorja, forgatja, dobálja, majd lerántja a mélybe, hogy aztán nagy erővel újra a felszínre dobja. A kamasz nagy levegőt vesz, újra szilárd talajt érez a lába alatt, körülnéz. Döbbenten látja, hogy más világba érkezett, a 21. században van, Magyarországon. A folyó partján egy kiránduló osztály integet neki. Ettől a ponttól kell folytatni a történetet, amelynek középpontjában a két idősík, a két kultúra találkozásának problémája áll. A történet folytatásához fel kell használni a történelmi ismereteket, de a hangsúly a kreativitáson, a fantázián van. A képregény szöveges részét a kategóriák szerint választott élő idegen nyelven (angol vagy német vagy magyar mint idegen nyelv) kell megírni, a kommunikáció ezen a nyelven zajlik a török gyerek és az osztály tagjai között.

A versenyzők az alapszituációból kiindulva alkotják meg képregényüket. Az alaphelyzet diáját is elkészítik. A munka során elektronikus naplót vezetnek a választott idegen nyelven, dokumentálják a munkafolyamatot.

Az elkészült képregényt és a munkanaplót egyetlen fájlba tömörítve feltöltik a jelentkezést követően e-mailben megkapott címre a felhasználónév és jelszó segítségével.

Az elkészült anyagok feltöltésének végső határideje: 2012. június 1-jén 16.00 óráig.

A beérkezett képregények közül a zsűri kiválasztja kategóriánként a legjobb 8-10 alkotást.

A döntőt 2012. június 15-én, 10 órakor a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolában (1075 Budapest, Wesselényi utca 38.) tartjuk, amelyre a döntőbe jutott csapatok prezentációt készítenek, bemutatják képregényüket, kiemelik erősségeiket, beszélnek az elkészítés folyamatáról, és megpróbálják meggyőzni a zsűrit, hogy az ő képregényük a legalkalmasabb publikálásra.

Díjazás: a legjobb bemutatókat szponzorok által felajánlott ajándékokkal (színházjegy, mozijegy, fürdőbelépő, tárgyjutalom) jutalmazzuk.

Szponzorok: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapest Film Zrt., Szabadtéri Színház Nonprofit Kft.

A verseny szakmai támogatója a Magyar Képregény Szövetség.

A nevezés módja: on-line a www.tehetseghalo.hu honlapon, a nevezés díjmentes.

A nevezés határideje: 2012. május 16.

Ha a versenyre egy iskola több csapata is nevez, a tanuló neve után zárójelben írt római számmal kérjük jelezni, mely csapat tagja. / Pl.: Próba Dalma (I.)/

A jelentkezés menete:

  1. Regisztráció a Tehetségháló weboldal Regisztráció felületen.
  2. Bejelentkezés a regisztráció során megadott belépési név és jelszó segítségével.
  3. A bejelentkezést követően válik elérhetővé a http://www.tehetseghalo.hu/versenyek felületen a versenyjelentkezések online űrlapja.
  4. Az online jelentkezési űrlap mezőinek pontos kitöltése.
  5. A jelentkező visszajelzést kap a megadott e-mail címre.

A jelentkezést követően az adott verseny oldalán látható a versenyre jelentkezett iskolák, illetve a versenyre jelentkező tanulók neve is.

(A jelentkezéssel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat az info@tehetseghalo.hu e-mail címen kérjük jelezni.)


A verseny eredményei

Forduló
2.döntő


2. forduló eredményei
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés