Szolgáltatások
programok
2020. május
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2011. 12. 13. kedd
XLIV. Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny
9-10. évfolyam
Kémia

A verseny célja a tehetséget felismerni, gondozni, a tehetség kibontakoztatását segíteni, növelni a természettudományos tanulás és tanítás hatékonyságát a magyarországi és a határon túli magyar oktatásban. Az Országos Tanulmányi Versenyek évenként megújuló, és bővülő szakmai rendezvények, fő céljuk a tehetségek felkutatása, a tehetség gondozása, és kiválasztása. A közoktatás egészére vonatkozó reformtörekvések kiemelt szerepet szánnak a tehetséggondozásnak, az alkotóképesség fejlesztésének és kiterjesztésének. Az egyéni produktumokban tükröződik az iskolában folyó pedagógiai munka, a pedagógusok szakmai felkészültsége, az oktatómunka hatékonysága.


A verseny kezdete:
2012.02.09.
helyszíne:
a tanuló iskolája
A nevezés határideje:
Lezárva
módja:
online a www.tehetseghalo.hu honlapon
A(z) 1. forduló időpontja:
2012.02.09.
helyszíne:
a tanuló iskolája
A(z) 2. forduló időpontja:
2012.03.13.
helyszíne:
Petrik Lajos Vegyipari SZKI
A(z) 3. forduló időpontja:
2012.05.11-13.
helyszíne:
Miskolc
Eredményhirdetés időpontja:
2012.06.06.  14:00
helyszíne:
Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest Horváth Mihály tér 8.
A verseny meghirdetője:
Magyar Kémikusok Egyesülete
szakmai felelőse:
Póta Mária
elérhetősége:
338-2156/110, pota.maria@fppti.hu
koordinátora:
Bondzsér Zita
elérhetősége:
338-2156/152, bondzser.zita@fppti.hu

A verseny kategóriái korcsoportok szerint:

Az I. kategóriába tartoznak a 9. évfolyam, továbbá az ennek megfelelő (10. évfolyam) nyelvi előkészítő évfolyam tanulói.

I.a. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti 2-nél több kémiaórája.

I.b. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 2 kémiaórája volt (a kémia, természettudomány, biológia-kémia és biológia tagozat emelt kémia óraszámmal).

I.c. kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető.

A II. kategóriába tartoznak a 10. évfolyam tanulói, továbbá az ennek megfelelő (11. évfolyam) nyelvi előkészítő évfolyam tanulói.

II.a. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti 4-nél több kémiaórája.

II.b. kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több, mint heti 4 kémiaórája volt (a kémia, természettudomány, biológia-kémia és biológia tagozat emelt kémia óraszámmal).

II.c. kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető.

A III. kategóriába tartoznak a 9. és 10. évfolyam olyan szakközépiskolai vagy szakiskolai tanulói, akik 1 vagy 2 évig tanulják a kémiát.
A versenyben részt vesznek a határon túli magyar iskolák tanulói is.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:
A versenyben részt vehetnek valamennyi magyarországi és határon túli magyar középiskola nappali tagozatos 9-10. évfolyamos, ill. ennek megfelelő évfolyam tanulói és magántanulói. Az évhalasztást kapott tanulók az adott évben nem vehetnek részt a versenyen.
A tanulóknak a versenyre az iskola igazgatójánál kell jelentkezni, aki a jelentkezett tanulók listáját a megadott határidőig továbbítja a megyei pedagógiai intézeteknek.

A versenyen való részvétel kizáró okai:
A bizottság vezetője valamint a feladatokat ismerő tag nem lehet olyan személy, akinek tanulói, rokonai, hozzátartozói indulnak a versenyen.

A verseny témája, ismeretanyaga, felkészüléshez felhasználható irodalom:
Az elméleti verseny anyaga az általános- és középiskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. Az elméleti tudás terjedjen ki az alkalmazott és a környezeti kémiára és a kémia történetének magyar vonatkozásaira, legyen beágyazva az integrált természettudományos szemléletbe. A gyakorlati versenyen a logikai készségek és az eszközhasználat mellett a manuális készségek fejlesztését is igénylő elemzésben kell jártasságot bizonyítani. A felkészüléshez segítséget nyújtanak a http://www.irinyiverseny.mke.org.hu/ weboldalon található anyagok és a Középiskolai Kémiai Lapokban megjelent ismertetők és feladatok.

A nevezés módja, határideje:

A fővárosi tanulók részére: a http://www.tehetseghalo.hu/ felületen online regisztráció után 2011. december 15-ig.

Nevezési díj:

Az I. iskolai fordulóba: az iskolák 2000 Ft/iskola/kategória regisztrációs díjat fizetnek a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet részére

A II. fővárosi fordulóba: 1000 Ft/tanuló díjat fizetnek a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet részére.

Számlakérő lap letölthető: http://www.tehetseghalo.hu/versenyek

Az országos döntőbe a részvételi díj 8500,- Ft/tanuló (szállás, ellátás) , melyet a Magyar Kémikusok Egyesülete részére fizetnek a versenyzők.

Fordulók
Mindhárom fordulóban külön feladatsort kapnak a 9., illetve a 10. osztályos tanulók.
Az iskolai fordulót (1.) az iskolák szervezik, bonyolítják le.
A forduló csak írásbeli feladatlapból (elmélet és számítási feladat) áll, amelyet a Versenybizottság készít el, és a pedagógiai intézeteken keresztül kapják meg az iskolák.

A fővárosban a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet küldi ki az iskolák részére a feladatlapot.

Az írásbeli lebonyolítása a zárthelyik szabálya szerint történik. A szaktanári javítás után az iskolák igazgatói felterjesztik a pedagógiai intézetek által megadott pontszám feletti dolgozatokat a pedagógiai intézethez, ahol felülbírálják a felterjesztett dolgozatokat, és összeállítják a megyei fordulóba behívandó tanulók névsorát. A forduló egy írásbeli feladatlap, hogy minél szélesebb tanulói réteget tudjon megmozgatni. A feladatlap két részből áll:

  • elméleti feladat, amely a tanulók elméletben elsajátított ismereteinek készségszintű alkalmazását hivatott mérni, számos ábrával, grafikon-értelmezéssel, gyakorlati példákkal,

  • számolási feladatok, amelyek a mindennapi élettel, gyakorlattal kapcsolatosak, a matematikai eszköz használat, az olvasás-szövegértés és a kémiai ismeretek kombinációja.

A második forduló írásbeliből és lehetőség szerint gyakorlatból áll, a pedagógiai intézetek szervezik és bonyolítják le, (megyénként egy helyszínen). A feladatlapot az IKK Versenybizottság készíti el és a Magyar Kémikusok Egyesületén keresztül juttatja el a pedagógiai intézeteknek. A javítást a pedagógiai intézetek által felkért megyei versenybizottság végzi, az eredmények alapján elkészítik az országos döntőbe jutott tanulók névsorát kategóriánként. A döntőbe nevezhető tanulókat a selejtezők eredményei alapján választják ki a pedagógiai intézetek, ill. Budapesten a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. A benevezhető megyei létszámot az előző verseny eredményeinek figyelembevételével határozza meg az IKK Versenybizottság, és megküldi a megyei pedagógiai intézeteknek. Az I.c. és II.c. kategória középdöntőjének lebonyolítása nem a pedagógiai intézetek feladata, hanem a jelentkező szakközépiskolák egyikében történik. A középdöntő eredményének ismeretében a Versenybizottság választja ki a döntőbe kerülő tanulókat, akiknek létszáma független a megyei keretszámtól.

Az országos döntőt (3.) fordulót a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Miskolci Egyetem szervezi, bonyolítja le. A döntő 3 napos, írásbeli és gyakorlati feladatból, valamint szóbeli döntőből áll. Mind az írásbelin, mind a laboratóriumi gyakorlaton külön-külön feladatsort, iletve feladatot kapnak a 9. illetve a 10. osztályos tanulók. A szóbeli nyilvános. Az értékelést és a rangsorolást a tantervi különbségeknek megfelelően, kategóriánként végzi a Versenybizottság.

A fordulók időpontja:
1. forduló: 2012. február 9.
2. forduló: 2012. március 13.
3. forduló: 2012. május 11-13.


A VERSENY HATÁRIDŐI:

Az iskolák igazgatói megküldik a megyei pedagógiai intézeteknek a versenyezni kívánó tanulók számát kategóriánkénti bontásban 2011. december 15-ig.
A megyei pedagógiai intézetek megküldik a versenyezni kívánó tanulók számát, iskoláját, kategóriánkénti bontásban, a Magyar Kémikusok Egyesületének (Magyar Kémikusok Egyesülete, 1015 Budapest, Hattyú u. 16, Tel: 201-6883, Fax: 201-8056, e-mail: irinyi@mke.org.hu) Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet. 2012. január 9-ig.
A Versenybizottság elkészíti a feladatlapot és a Magyar Kémikusok Egyesülete egy-egy példányban eljuttatja azokat a pedagógiai intézeteknek 2012. február 3-ig.
A pedagógiai intézetek továbbítják a feladatlapokat az iskolákhoz 2012. február 7-ig.
Az iskolai fordulók lebonyolítása a zárthelyi vizsgák szabályai szerint zajlik 2012. február 9-én, csütörtökön, 14-16 óráig.

A szaktanári javítás után az iskolák igazgatói felterjesztik a pedagógiai intézet által megadott pontszám feletti dolgozatokat a pedagógiai Intézethez, kivéve az I.c. és II.c. kategóriát, melyeknek kijavított dolgozatait megküldik a Magyar Kémikusok Egyesületének 2012. február 21-ig.
A pedagógiai intézetek által felkért versenybizottság (ill. a „c” kategóriák esetében az IKK Versenybizottság) felülbírálja a felterjesztett dolgozatokat, összeállítja a megyei fordulóba behívandó tanulók névsorát, és megküldi azt a Magyar Kémikusok Egyesületétének 2012. február 28-ig.
A Magyar Kémikusok Egyesülete megküldi a pedagógiai intézeteknek a megyei forduló feladatlapjait a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban 2012. március 9-ig.
A megyei fordulók lebonyolítása a pedagógiai intézetek által felkért iskolákban 2012. március 13-án (kedden) 9 -13 óráig.
A pedagógiai intézetek az eredmények alapján elkészítik az országos döntőbe jutott tanulók névsorát, kategóriánként. A névsort kiegészítik a kísérőtanárok névsorával, akik a döntő értékelő munkájában is részt vesznek. A két névsort megküldik az IKK Versenybizottságának (Magyar Kémikusok Egyesülete) és intézkednek a részvételi hozzájárulás befizetéséről 2012. április 2-ig.

Az országos döntő Miskolcon lesz 2012. május 11-13 között.

A továbbjutás feltétele, módja az egyes fordulókból:

Az 1. fordulóban a szaktanári javítás után az iskolák igazgatói felterjesztik a pedagógiai intézetek által megadott pontszám feletti dolgozatokat a pedagógiai intézetekhez, ahol felülbírálják a felterjesztett dolgozatokat, és összeállítják a megyei fordulóba behívandó tanulók névsorát. Az I.c. és II.c. kategóriában versenyzők dolgozatait az IKK Versenybizottság bírálja felül, és dönt a második fordulóba hívásról.

A 2. fordulóban (megyénként egy helyszín) a javítást a pedagógiai intézetek által felkért megyei versenybizottság végzi, az eredmények alapján elkészítik az országos döntőbe jutott tanulók névsorát, kategóriánként. A benevezhető megyei létszámot az előző verseny eredményeinek figyelembevételével határozza meg az IKK Versenybizottság, és még az első forduló előtt megküldi a megyei pedagógiai intézeteknek. Az I.c. és II.c. kategóriákban döntőbe kerülő tanulók létszámát és névsorát az IKK Versenybizottság állapítja meg.

II. fővárosi/forduló helye a fővárosi tanulók részére:

Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola
Cím:
1146 Budapest Thököly út 48-54

A verseny szakmai vezetője:
Baranyiné C.Veres Anna
igazgató helyettes asszony

Az eredmények közzétételének módja:
Az országos döntőn a verseny eredményhirdetése nyilvánosan és ünnepélyesen történik. A versenyeredmények felkerülnek az internetre a http://www.irinyiverseny.mke.org.hu/ honlapon megtekinthetőek, valamint a verseny teljes anyaga (eredményekkel együtt) megjelenik a Középiskolai Kémiai Lapokban.

Díjazás:
Az országos döntőn a verseny eredményhirdetése nyilvánosan és ünnepélyesen történik, amikor kategóriánként, a létszámmal arányosan, 2-5 tanuló kap oklevelet, bronzplakettet és a versenybizottság előzetes javaslatának megfelelő tárgy- és pénzjutalmat. További versenyzők írásbeli dicséretet kapnak a helyezésekért, illetve a kiemelkedő részeredményekért. A verseny egészére vonatkozó általános és szakmai értékek alapján a 1998-ban alapított, pénzjutalommal és egyéb értékes tárgyjutalommal járó Irinyi-díjat kap a legjobb 9. osztályos és a legjobb 10. osztályos tanuló. Külön díjazásban részesítjük a verseny valamelyik részében kimagasló teljesítményt elért tanulókat.
Kiemelt fontosságúnak tartjuk a tehetséggondozásban kimagasló szintű szakmai-emberi teljesítmények elismerését, ezért külön díjazzuk a legeredményesebb felkészítő pedagógusokat is.

A szervezők elérhetősége:
Magyar Kémikusok Egyesülete, 1015 Budapest Hattyú u. 16.,
Tel: 201-6883, Fax: 201-8056,
e-mail: irinyi@mke.org.hu
Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet.


A verseny eredményei

Forduló
1.forduló
2.fordulo


Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés