Szolgáltatások
programok
2020. április
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Szakmai orientáció, alapozás
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 27. hétfő
Szakterületi ismertető

Helyünk a rendszerben

A Szakképzési törvény 2007. évi módisítása szükségessé tette a szakképzés fővárosi rendszerének megújítását is. A megújulás egyik eleme a hasonló szakmacsoportban oktató iskolák viszonylag egynemű integrált központokba csoportosítása. Ezek a Térségi Integrált Szakképző Központok úgynevezett TISZK-ek - Budapesten 12 TISZK alakult - kezdték meg működésüket, a korszerű szakképzés alkotó műhelyeiként.

"Miért van szükség az átalakulásra?
A jelenlegi rendszer alkalmas ugyan arra, hogy egy-egy iskolában egy-egy szakképzés egy-egy részlete a lehető legmagasabb szintű legyen, néhány korszerű eszköz birtokában, egyes iskolában ugyan nagyon magas színvonalú az oktatás, de egészében, az egész szakmát átfogó korszerű eszközpark, korszerű tárgyi eszközök beszerzése külön-külön egyik iskolának sem áll módjában." - Ifi István oktatási ügyosztályvezető: A TISZK-rendszer a korszerű szakképzésért (c. kiadvány bevezetőjéből részlet).
A TISZK-ekbe tömörült iskolák megtartva önállóságukat ellátják a tanulók szakmai alapképzését orientálva őket az érettségi utáni szakképzés, majd a  munka világa felé. Az érettségi utáni OKJ szerinti szakképesítést pedig a TISZK-ekben szerezhetik meg.  A pedagógiai szakmai szolgáltatások tekintetében az iskolák továbbra is számíthatnak tájékoztató, tanártovábbképző, versenyszervező és szakmai orientációs innovatív tevékenységünkre.
A pedagógiai fejlesztő tevékenység során kiemelt fontosságot tulajdonítunk a NAT -ban (243/2003(XII.17.Korm.r.) részletezett   kulcskompetenciák  érvényesülésének.  Az eredményes szakképzés a tanuló számos készségének mozgósítását követeli meg, amelyek között nélkülözhetetlennek tekintjük a digitális készséget, a kezdeményező képességet és a vállalkozói hajlandóságot, hatékony, önálló tanulásra vonatkozó kompetenciákat. Uniós állampolgárként a szakképzés, a szakmai előrehaladás lényeges eszköze a nyelvtudás. Szakmai mobilitás zálogai például az ECDL, EUROPASS bizonyítványok, valamint a különféle idegen nyelv vizsgák, amelyek megszerzésének körülményeiről, lehetőségeiről is folyamatosan tájékoztatással szolgálunk.

A szakmai alapozó oktatás a szakközépiskolákban az alábbi szakmacsoportokban valósul meg:

 1. Egészségügy
 2. Szociális szolgáltatások
 3. Oktatás
 4. Művészet, közművelődés, kommunikáció
 5. Gépészet
 6. Elektrotechnika-elektronika
 7. Informatika
 8. Vegyipar
 9. Építészet
 10. Könnyűipar
 11. Faipar
 12. Nyomdaipar
 13. Közlekedés
 14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás
 15. Közgazdaság
 16. Ügyvitel
 17. Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
 18. Vendéglátás-idegenforgalom
 19. egyéb szolgáltatások
 20. Mezőgazdaság
 21. Élelmiszeripar

A szakmai orientáció a tanulók pályaválasztását segíti, lehetővé teszi a tapasztalatszerzést és a tevékenységformák megismerését. A tantárgy tanulása során fejlődnek a tanulók szakmai tantárgyak tanulásához szükséges képességei, így különösen az ismeretszerző-értékelő gondolkodás, az önálló ismeretszerzés, az ismeretek alkalmazási képessége.
A szakmacsoportos alapozó oktatás  lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport szakmai elméleti ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztás, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. A közös céljaink teljesüléséhez szeretnénk minél jobban megismerni az iskolák igényeit, kéréseit, elvárásait. Mindezek érdekében felajánljuk együttműködésünket, szakmai tudásunkat.
A középiskolát a különböző szakmacsoportokban befejező tanulók előtt a tanulmányi továbbhaladást a  felsőoktatás, a szakma szerzési lehetőséget és  továbbképzést az Országos Képzési Jegyzék kínálata adja, valamint a szakképzésben napjainkban bemutatkozó modulrendszer lehetőségei állnak. Ez a modulrendszer alkalmas a szakképzett munkaerő ismereteinek és a munkaerőpiacon megkövetelt kompetenciáinak élethosszig tartó fejlesztésére. A MFFPPTI kiemelt feladatának tekinti, szakmai alapozó oktatásra pályaorientációra vonatkozó szolgáltatásainak fejlesztését, annak érdekében, hogy a napjainkban észlelhető szakképzés iránti kereslet csökkenését mérsékelje. Az ezzel kapcsolatos módszerekről, újdonságokról honlapunkon folyamatosan hírt adunk.
2008. szeptemberétől a szaktanácsadó rendszert az iskolák, mint megrendelők igényei szerint az MFFPPTI szolgáltatási alapon működteti. Tehát olyan témájú, mennyiségű szaktanácsadást nyújt intézetünk és szaktanácsadója, amelyet az adott iskola igényel, kér. Az iskolák igényeiket a megküldött "Igénylőlap a szaktanácsadói látogatásra" alapján jelezhetik.A pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekről és a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokban való közreműködés feltételeiről szóló 10/1994. (V. 13.) MKM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 8. § (1) bekezdése szerint a szaktanácsadás ellátásának eszközei és módszerei különösen:

a) pedagógiai programok, helyi tantervek, házirendek és más dokumentumok elemzése, elkészítésének és alkalmazásának segítése,
b) pedagógiai fejlesztő tevékenység elemzése, értékelése, segítése,
c) tankönyv és taneszközök készítésének, kiválasztásának segítése,
d) pedagógiai módszerek, eszközök, eljárások megismertetése, terjesztése,
e) egyéni szakmai tanácsadás.

A szaktanácsadók feladatköre a kompetenciafejlesztéstől a résztvevő beavatkozásig tart.
Fő feladatuk a tartalmi modernizáció elősegítése, szakmai módszertani segítségnyújtás, információközvetítés egy-egy tantárgy, műveltségterület, intézménytípus vagy kiemelt pedagógiai feladat gondozójaként. A szakmai alapozásban tevékenykedő, felkérhető szaktanácsadók listája honlapunkon megtalálható.

Béky Gyuláné  
pedagógiai szakértő                 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés