Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Szakmai orientáció, alapozás
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 11. 26. csütörtök
Környezetvédelmi konzultációs nap a Petrikben

2009. október 8-án környezetvédelmi konzultációs napot tartottunk a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű, Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolában.

Az előadóként meghívott neves szakemberek, a téma szakavatottjai magas színvonalú előadásaikkal tájékoztatták a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoportban oktató iskolák képviselőit a környezetvédelem aktualitásairól, azokról az eseményekről, amelyek jelentőségükkel a pedagógiai munkában is fontos szerepet kapnak.

A szakmai nap programja:

1. Németh Imre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője "Fenntarthatóság és a KvVM" című előadásában arról beszélt, hogy a fenntartható fejlődés célja a társadalmi létminőség (szociális jólét) megvalósulása az ökológiai eltarthatóképesség határának túllépése nélkül.

2. Baranyiné C. Veres Anna a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű,Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola műszaki igazgatóhelyettese "A tananyagfejlesztés tapasztalatait" mutatta be. Azokra a hiányosságokra hívta fel a figyelmet, amelyek gondot jelentenek a 14. évfolyamba kerülő diákok haladásában a környezetvédelmi területen. Ilyen problémás területek a matematika, kémia, környezettechnika alapműveletek oktatásában és azzal kapcsolatos számítások során jelennek meg. 

3. Kocsisné Kiss Ágnes szaktanár a Than Károly Ökoiskolából "A korszerű műszeres analitikai módszerek az új OKJ- ban" címmel tartott tájékoztatást.

4. Dr. Lakatos Gyula a Debreceni Egyetem TTK Alkalmazott Ökológiai Tanszék intézetigazgatója a „Környezet állapota, ökológiai minősítés és Natura 2000" téma bemutatása során arról beszélt, hogy napjainkban az ökológiai szemléletű, élőlényközpontú elvek előtérbe kerültek. Igényként jelentkezik a társadalomban élő ember és a természeti környezete közötti harmonikus együttélés és a fenntartható fejlődés szemléletének és tudatosságának érvényesítése.

5. Bazsáné Dr. Szabó Marianne a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai tanácsadója "A környezetvédelemben fontos Környezeti nevelési programok"-at ismertette.

Ezek a következők:

  • A Zöld Óvoda Hálózat
  • Ökoiskola Magyarországi Hálózat
  • Globe
  • BISEL
  • Duna Ismerettár
  • Öko-klub Hálózat

6. Fürchtné Mayer Mária környezetvédelmi munkaközösség-vezető és Szalkay Csilla szaktanár a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű, Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolából és Vancsáné Debreczeni Katalin szaktanár a  Than Károly Ökoiskolából „Környezetvédelmi gyakorlatok” címmel a tananyag-fejlesztési programot mutatták be a 1214-06 Általános Környezetvédelmi modulhoz.

7. Dr. Kárász Imre az Eszterházy Károly Főiskola egyetemi tanára „Tanösvények szerepe" témában, színvonalas előadásával arra hívta fel figyelmünket, hogy milyen fontos nevelési feladatoknak tesz eleget a tanösvények tervszerű látogatása.

Lehetővé teszik a természet élményszerű felfedezését, megismerését, és megszerettetését. Érzelmi kötődést eredményezhetnek, ami a természetvédelemhez nélkülözhetetlen, hiszen:

csak az védhető meg, amit szeretünk,
és csak azt szerethetjük, amit ismerünk.

 

Fürchtné Mayer Mária
környezetvédelem szaktanácsadó

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés