Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Vizuális kultúra
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 05. 22. csütörtök
Találkozók a tanév végén

A Ludwig Múzeumban szervezett minikonferencián, a Főpolgármesteri Hivatalban lévő kiállítás megnyitóján, illetve a szintén a Ludwigban rendezendő díjkiosztó ünnepségen zárhatják le a művészeti oktatás szereplői a tanévet.

Három alkalom, három különleges nézőpont, három eltérő aspektus jellemezi záró találkozóinkat.
2014. május 13-án az úgynevezett extra PedKedd mini konferenciák immáron hagyományos keretében találkoztak a vizuális neveléssel foglalkozó szakemberek, kiegészülve a matematika és a reáltudományok képviselőivel a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum impozáns előadótermében.

dr. Hraskó András előadása

A diszciplinák közötti kapcsolatokról, a művészetek tudományra, a tudománynak a művészetre gyakorolt hatásáról hallgathattunk meg egy rendkívül értékes, újszerű előadást a Fazekas Gimnázium vezető tanárától, dr. Hraskó András tanár úrtól. A valóság megközelítésének, a térbeli észleletek leképezésének matematikai alapjai mellett széles körű művelődéstörténeti áttekintést nyújtott tanár úr a szimbolikus, misztikus térábrázolástól (angyali üdvözletábrázolások) a perspektivikus szerkesztés ábrázoló geometriai bemutatásáig. A szervezők célja, hogy megismertesse a művészeti és tudományos megközelítésből adódó eltérő nézőpontokat, feltárja e két világ azonosságait a megfigyelés, megismerés, következtetés és ábrázolás gondolati sokszínűségében.

Hemrik László és a múzeumpedagógiai osztály meghívására, intézetünk támogatásával ebben a tanévben egyre gyarapodó létszámban jelennek meg pedagógusok, múzeumpedagógusok, egyetemisták a rendezvényeken, bizonyítva a témák, felvetett problémák jelentőségét.

Múzempedagógiai foglalkozás a mini konferencián
Hagyományosan, az előadást megelőzően, megrendezett tárlatvezetésen vehettek részt a kollégák. Hantai Simon a Párizsban élő, világhírű magyar származású alkotó a teljes oeuvre-t bemutató kiállításával először jelentkezett Magyarországon.

A kiállítás rendezésében, szervezésében résztvevő Popovics Viktória művészettörténész feltárta a kiállítás létrehozásának hátterét, az örökösök hozzáállását, segítségét a magas színvonalú tárlat létrehozásához. A Hemrik László által vezetett gyakorlati foglalkozáson élő szobrot alkothattak a résztvevők, megismerhették a művész alkotói módszerét, beleszippanthattak az alkotó folyamat légkörébe.

Május 14-én nyílt meg a Főpolgármesteri Hivatal kiállító terében „Reflexiók” címmel a pestszentlőrinci Kondor Béla Közösségi Ház által, intézetünk szakmai támogatásával, 12. éve meghirdetett, a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók lőrinci programsorozatához kapcsolódó, középiskolások számára kiírt országos képző-, ipar- és fotóművészeti találkozójából rendezett tárlat.

Fényképek között

E verseny anyagából - elsősorban fotóművészeti alkotásaiból - válogatták a kiállításon szereplő alkotásokat a rendezők. A Dohnányi Ernő Zeneiskola Banda Ede csellóverseny I. helyezett kvartettje által előadott népdalszvitt feledhetetlen élményt nyűjtott a hallgatóságnak. Magyar Zita osztályvezető a pedagógusok szerepéről, az alkotó fiatalok motivációjáról beszélt köszöntőjében. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes örömmel köszöntötte a kerület képviselőit, a fiatalokat a Városházán, reményét fejezte ki, hogy ősszel egy újabb rangos helyszínnel bővülhet a főváros művészeti oktatása, megnyílik a belvárosban egy új gyönyörű kiállító- foglalkozási-, kutatói tér.

Czinkyné Fejes Mónika a Közösségi Ház képviseletében ismertette a pályázat történetét, a résztvevők körét, a Közösségi Ház fiatalok számára nyújtott kulturális programjait.

Kucsák László
Kucsák László
,

a kerület országgyűlési képviselője, alpolgármester, a Főváros Oktatási- Kulturális Bizottságának alelnöke bemutatta a kerület gazdag, sokszínű kulturális, művészeti életét, a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók történetét. Üdvözölte, hogy a Közösségi Ház és Intézetünk szervezésében bemutatkozhat a kerület e rangos eseménye a Főpolgármesteri Hivatalban.

A Ludwig Múzeum, a Fazekas Gimnázium és intézetünk együttműködési megállapodást kötött a tanév elején. E megállapodás részeként rendezhettük versenyeinket, találkozóinkat, konferenciáinkat, műhelyfoglalkozásainkat a gyönyörű épület tereiben.

Díjkiosztó ünnepségünket is a múzeum már említett, kiválóan felszerelt, előadó termében tartjuk június 4-én.

Az intézet által meghirdetett művészeti versenyek, a Komplex Rajzverseny, Digitális képalkotó verseny, a Gondolattúra a Ludwigban műelemző verseny, a Matematika a tudományokban és a művészetben verseny, valamint a Fizika a tudományokban és a művészetben verseny díjait vehetik át a nyertesek.

A 11 órakor kezdődő díjátadó meghívott díszvendége Dr. Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója, Kucsák László országgyűlési képviselő, Szabóné Fónagy Erzsébet tankerületi igazgató, Rigóczki Csaba, intézetünk igazgatója lesz.

Kiértesítéseket az iskolákon keresztül kapnak a díjazottak, akiket kísérőikkel sok szeretettel várunk a díjkiosztóra.

A kiállításról a CentrumTv riportja is beszámolt.

Magyar József felvételei a kiállítás megnyitóról.

Salgó Viktória felvételei a minikonferenciáról.

 

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
művészetek

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés