Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Vizuális kultúra
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 06. 06. péntek
Emlékezetes díjkiosztó ünnepség a Ludwig Múzeumban

A művészeti versenyek nyerteseit látta vendégül a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum és intézetünk június elején.

Negyedikén, szerdán délelőtt benépesült a Művészetek Palotájának Kék terme, a kiválóan felszerelt, előadó.

A tanév zárásaként az elmúlt években ezen a helyszínen, a főváros kortárs építészetének egyik gyöngyszemében, láthattuk vendégül a művészeti versenyek díjazottjait.

Az intézetünk által meghirdetett művészeti versenyek, a Komplex Rajzverseny, Digitális képalkotó verseny, a „Gondolattúra a Ludwigban” műelemző verseny, a Matematika a tudományokban és a művészetben, valamint a Fizika a tudományokban és a művészetben verseny díjait vehették át a nyertesek, valamint felkészítő tanáraik.

Vendégek, versenyzők, rokonok, tanárok

A tehetségnapon a szervezők, vendéglátók képviseletében régi, kedves partnerünk, Hemrik László a múzeumpedagógiai osztály vezetője villantotta fel az elmúlt évek gazdag programkínálatából az intézetünkkel együttműködésében szervezett versenyek, díjkiosztók történetét. 2008. évtől rendezzük ezen a helyszínen a gálának is beillő találkozót, ahol a szervezők megpróbálják bemutatni a szűk értelemben vett vizuális művészetek mellett egyéb művészeti ágak sajátos világát is.

A megnyitón Farkas Rita, a múzeumpedagógiai osztály munkatársa, a versenyek odaadó szervezője segítségével bepillanthattunk a BIG filmfesztivál díjazott munkáiba. A diákok, fiatalok által készített kisjátékfilmek, animációs filmek, kiváló felütését, illetve zárását jelentették az ünnepségnek.

Dr. Fabényi Julia
Dr. Fabényi Julia

a múzeum igazgatója bátorította a tanárokat, mint a múzeum fontos partnereit a múzeumi programokon, az itt rendezett versenyeken való részvételre, hangsúlyozta megnyitójában, hogy mennyire fontos a múzeum számára a fiatalok folytonos jelenléte a múzeumban, a kiállításokon.

A programok csúcspontját jelentette, amikor Salgó Viktória - szintén a múzeumpedagógiai osztály munkatársa - által erre az alkalomra toborzott kiváló együttes három produkciója felcsendült a rögtönzött színpadon. A kvartett (gitár-ének, dob, basszusgitár, zongora formáció) egyedi hangvételben előadott slágerei, professzionális zenei programot nyújtottak a közönség számára. Köszönjük a meglepetést, szívből kívánjuk, hogy további fellépéseken is találkozhassunk a kiváló zenészekkel. Örömmel köszönhettük meg Pásti Katalinnak, az osztály munkatársának is egész éves segítségét.

Salgó Viktória és a kvartett

A program alatt a vetítőn az éves együttműködés képeit láthatták a vendégek, a versenyeken készült felvételektől a művek bemutatásán át, a korábbi díjkiosztók hangulatát felelevenítő diákig, a Mini konferenciákon készült fotókig. Az előadó falán néhány díjazott képből álló kiállítást tekinthetek meg a látogatók.

Kucsák László díjat ad át

A díjkiosztón felszólalt Kucsák László országgyűlési képviselő, aki rendszeres látogatója a művészeti versenyeknek, díjkiosztó ünnepségeknek, jelenlétével, üdvözlő szavaival is további eredményes tehetséggondozó munkára ösztönözve tanárt, tanítványt egyaránt.

Póta Mária, intézetünk pedagógiai szakértője köszöntötte a versenyzőket, és ismertette a  Matematika a tudományokban és a művészetben verseny, valamint a Fizika a tudományokban és a művészetben versenyek tartalmát. A verseny folyamán látva a rendkívül izgalmas bemutatókat, prezentációkat, lelkesedve üdvözölhetik a művészeti oktatással foglalkozó szakemberek is, hogy Mária vezetésével komplex szemléletmód kialakítására törekszenek a felkészítő matematika és fizika tanárok. Megismertetik a tanulókat a reáltudományokban rejlő művészeti lehetőségekkel.

Hasonló örömmel tapasztalhatták a Digitális verseny zsűrijében helyet foglaló neves szakemberek, hogy a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákjai közül ebben az évben két díjazottat is üdvözölhettünk az ünnepségen. A zsűri elnöke Lévay Jenő Munkácsy díjas grafikus művész külön kiemelte az idei verseny magas színvonalát az értékelés során. Kiemelkedő eredményeket ér el évek hosszú során keresztül ezen a versenyen a Tolnai utcai nyomdaipari iskola. Felkészítő tanáruk, Balázs Barbara munkáját is elismerte a zsűri a pedagógusoknak szánt díjak egyikével.

Hemrik László és Benczik Judith

Hasonlóan magas színvonalú felkészítésért díjakat vehetett át a több kategóriában is kiemelkedő eredményt elérő Benczik Judith, az Óbudai Gimnázium tanára, Benkő Csilla, aki több intézményben is pótolhatatlan munkát végez. Ebben az évben tűnt fel a Szigetszentmiklóson tanító Dékányné Varga Krisztina. Tanítványai a 9. évfolyamon a komplex Rajzversenyen, illetve a műelemző versenyen is sikeresen szerepeltek.

Anghelyi Judith tanulói a Városligeti Magyar - Angol Kéttannyelvű Általános Iskola diákjai, és volt diákjai nemcsak a műelemző versenyen bizonyították felkészültségüket, hanem visszajáró vendégként tárlatvezetést tartottak a Ludwig Múzeum gyűjteményi kiállításán is. Kiemelkedő munkáját örömmel ismerte el a zsűri.

Szarvas Jolán, tanárnő évek hosszú során keresztül alaposan felkészített tanítványaival szerepel a műelemző verseny fordulóiban. Külön köszönet illeti, hogy sajátos nevelési igényű gyermekekkel is rendkívül eredményesen foglalkozik.

A rögtönzött kiállítást szemlélve

A versenyeket a következő tanévben is szándékában áll meghirdetni intézetünknek összefogva a Fazekas Gimnáziumban tanító kollégákkal, támaszkodva arra a pótolhatatlan szakmai munkára, mellyel a Ludwig Múzeum munkatársai és vezetése hozzájárul a verseny sikeréhez.

A pályamunkákból szeretnének a szervezők 2014 szeptemberében kiállítást rendezni a Főpolgármesteri Hivatalban, melynek időpontjáról, a tanév elején, honlapunkon tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Az ezévi komplex rajzverseny pályázati anyagai átvehetők 2014. június 12-én, szerdán 10-15 óra között, illetve 13-án, csütörtökön 12-15.30 között a múzeumban. 

Gratulálunk a versenyzőknek, felkészítő tanáraiknak!

A felvételeket Magyar József készítette.

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő,
művészetek

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés