Szolgáltatások
programok
2020. május
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Ének-zene
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 05. 08. csütörtök
Magával ragadó találkozó a Néprajzi Múzeumban

A X. ”Tiszán innen-Dunán túl” országos népdaléneklési versenyen mintegy ötszáz fiatal bizonyította a hagyományőrzés fontosságát.

Mondják, a hagyományokat meg kell tartanunk.
Valójában fordítva van:
a hagyományok tartanak meg minket.”
Dr. Andrásfalvy Bertalan 

Felemelő és megható érzés volt hallani nemzeti fohászunkat a Néprajzi Múzeum hatalmas és gyönyörű aulájában. A Himnusz mintegy hétszáz képzett énekes torkából csendült fel borzongató érzést kiváltva, egyben megteremtve a találkozó hangulatát az ünnepélyes megnyitón, ahogy arra Kucsák László országgyűlési képviselő megnyitó beszédében rámutatott. A „királyi televízió” jelen lévő képviselőinek figyelmébe ajánlva, hogy itt vegyék fel a tv napi záró képsorait, ezekkel az előadókkal, ezen a helyszínen énekeljék el a Himnuszt. Szavaival bátorította a jelen lévőket a kincs ápolására, mely kezükben van.

Az ünnepélyes megnyitóra a zsűri tagja, Szabó Zoltán nemzetközi hírű dudaművész hangszeréből felcsendülő hangok hívták a versenyzőket, kísérőiket, mely dallamok lassan összerendeződve alakzatot formáltak és Dr. Juhász Katalin vezetésével kibontakozott az „Által mennék …”  című népdal ismert dallama, bezengve a múzeum auláját.

Megnyitó

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész szakmai megnyitójában felidézte Olsvai Imre professzor úr, a verseny keresztapja emlékét. Olsvai tanár úrtól kértek tanácsot, hogy hogyan nevezzék el a versenyt. A professzor úr visszakérdezett: Jönnek Zalából? - Igen, hangzott a válasz. Érkeznek Nógrádból? - Igen. Békésből, Baranyából, minden megyéből? - Természetesen. Akkor legyen „Tiszán innen-Dunán túl” a neve.

A visszaemlékezést követően Eredics úr bátorította a verseny résztvevőit az élő népdalkincs használatára, ápolására, gratulált a szervezőknek és közreműködőknek az évek óta folyó magas szintű munkájukhoz.
Varga Vera, Vakler Anna tanítványa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem II. évfolyamos hallgatója gyönyörű éneke következett a megnyitón, az előadóhoz később társult Gersy Lilli, aki szintén az egyetem tanulójaként, Balogh Sándor tanítványaként, citerán kísérte a második műsorszámban Verát.

A Kossuth téren

A múzeumot Dr. Kemecsi Lajos, az intézmény főigazgatója képviselte, aki ismét örömmel üdvözölte a versenyt, a sok fiatal énekest, kísérőiket, megemlítve, hogy bár az aula akusztikája miatt erős visszhang alakul ki, mégis milyen szépen szólnak a népdalok e térben.

Professzor Franz Mönks, a hollandiai Radboud University, Nijmegen emeritus professzora, a tehetségkutatás nemzetközi szaktekintélye a Tehetségek Szolgálatáért európai életműdíj tulajdonosa beszélt az általa csodált és nagyra becsült magyar népi kultúra kincseiről, a nyelvi gazdagságról, a dallamok érzelmi telítettségéről, hagyományosan jó kapcsolatairól Magyarországgal, sok sikert kívánva a találkozóhoz, megígérve, hogy messzire viszi a verseny jó hírét.

Portré

Minden évben vendégül látnak a szervezők egy nemzetiséget, mely rövid műsorban csillantja fel népi kultúrájának hagyományos kincseit. Az ez évi megnyitón a görög nemzetiség Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesének műsorát élvezhették a vendégek, versenyzők és kísérőik. A gazdag táncprogramból a páros és körtánc melankolikus, érzelmes taktusait követően izzó hangulatú, pergő ritmusú bemutatót csodálhattak meg a nézők.

Kucsák úr megnyitóját követően a Táncművészeti Főiskola néptánc szakos kiválóságai, Gyertvai Anna és Sáfrány Balázs jártak páros táncot.

Nits Márta ének-zene tanár, karvezető,  a verseny szakmai felelőse, szervezője invitálta a versenyzőket a különböző bemutatók helyszíneire. Ismertette a rangos szakmai tekintélyekből álló zsűrik összetételét, vázolta fel a kísérő programokat. Felhívta a figyelmet a hagyományos tárlatvezetésekre, a Pöcök Egyesület vezetésével tartott kézműves foglalkozásokra. A fiatalok figyelmébe ajánlotta az Intézetünk munkatársai által szervezett kreatív játékokat, a Seuso-kincsek ingyenes megtekintésének lehetőségét a Parlamentben, valamint az eredményhirdetéseket követő táncházat a BorFolk együttes vezetésével.

A múzeum előtt

Külön kiemelte az ezen a napon meghirdetett szakmai továbbképzési programot a tehetséggondozás lehetőségeiről, melynek címe: „Le genie oblige” (Liszt Ferenc) – „Fókuszban a tehetség”.
A kiváló előadásra Csiba Lajosné Emődi Györgyi Artisjus-díjas karnagy, ének-zene tanár várta az érdeklődőket.

Nagy sikert aratott „Csíksomlyói csoda” mesébe ékelt énektanítás Orosz Júlia néprajz mesterszakos hallgatóval.

A meghallgatások három helyszínen folytak.  A szólisták, kisegyüttesek, énekegyüttesek bemutatóinak magas színvonalát jelzi, hogy több helyszínen nem adott ki a zsűri bronz diplomát, így a kiemelt arany, arany, ezüst minősítések túlsúlya jellemezte a versenyt.

Külön öröm, hogy az informatikai szolgáltatásnak hála, nyomon követhették az előadók, és kísérőik, hogy hol ki szerepel, így váltogathatták a megtekintendő helyszíneket, felkészülhettek a versenyzők, vagy kimehettek a megújult Kossuth térre, hogy viseletükkel, énekükkel, táncukkal kápráztassák el a turistákat, a téren sétálókat.

A méltán elismert színvonalú bemutatók okai között megemlíthető a kiszámítható, kiegyensúlyozott versenyrendezés, a részletes versenykiírás. A megyékben, fővárosban folyó fordulók magas színvonala, a zsűrik kiemelkedő munkája a fordulók értékelésénél.

Fontosnak tartják a szervezők az iskolai, megyei versenyszervezők kiváló munkáját. Intézetünk munkatársának, Bondzsér Zitának elkötelezett hozzáállását, a megyei szervezők áldozatos segítségét, köszönet illet minden résztvevőt önfeláldozó munkájáért.

Hallgatóság

Ki kell emelni azoknak az énektanár kollégáknak szakmai elkötelezettségét, akik a legkisebb településtől a nagyvárosokig egyre nagyobb odaadással ismertetik meg népdalkincsünkkel a fiatalokat.

A döntőn 114 ének-zene tanár 502 tanítvány mutatott be 159 produkciót. Szinte lehetetlen megbecsülni, hogy az ország hány iskolájában, hány gyermek, ifjú torkából csendültek fel népdalok a válogatók során, hiszen a döntőben csak a hetedik osztályosoknál idősebb tanulókat tudtuk fogadni. A táncház nagy sikert aratott a látogatók között. A BorFolk zenekar közreműködésével Utasi Péter fergeteges lendületű tánctanítása izzasztotta meg a résztvevőket.

A zsűrik általános értékelését követően egyéni konzultációt is igénybe vehettek a versenyzők, felkészítőik.

A szakmai szempontból magas színvonalú rendezvény megszervezéséért köszönet illeti a Néprajzi Múzeum munkatársait, Nagel Edith főosztályvezető asszonyt, és főigazgató úr pártoló hozzáállását.

Táncház

A szervezők törekedtek rá, hogy egyetlen csoport, szólista se térjen haza üres kézzel, azonban a jelképes, ajándékok mellett talán legfontosabb a zsűri aláírásával ellátott díszes oklevél, melyet kifüggeszthetnek otthonuk, iskolájuk falára e nap emlékéül.

Az újfent megerősödő néptánc-népdalkultúra számára hatalmas motivációt jelent a „Felszállott a páva” sorozat sikere, a média méltó hozzáállása a hagyományok ápolásához.

Reményeink szerint a következő években az ifjúság eme rangos seregszemléje is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.

Köszönjük a támogatók, versenyszervezők, a Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Tehetségprogram segítségét. Kiemelt köszönet illeti meg az ezen a napon a múzeumban önkéntesként feladatot vállaló, és magas szinten ellátó fővárosi énektanárokat munkájukért.
Végezetül álljon itt a már említett tanár úrtól származó idézet:

„Kodály álma az volt: „Legyen a népzene mindenkié”.
Ez hozzávetőlegesen 60-70%-ban már megvalósult.
A maradék majd meglesz 2040-re.”
Dr. Olsvai Imre (1931-2014)

 

Thaler Tamás és Magyar József felvételei visszaidézik a találkozó hangulatát.

Az eseményről tudósított az MTV1 Nemzetiségi Főszerkesztősége Domovina című műsora, valamint a Centrum televízió stábja, melyeket később tekinthetnek meg az interneten.

A program megvalósítását az alábbi intézmények támogatták:

Nemzeti Tehetség Program

NTP

Emberi Erőforrások Minisztériuma

emmi

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Támogatáskezelő

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

OFI

Köszönjük a pályázati támogatást.

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés