Szolgáltatások
programok
2020. május
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Ének-zene
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 03. 03. hétfő
Élménydús programok februárban

Az ének-zene tanárok februárban több érdekes, gondolatébresztő programon vehettek részt.

 

Műhelyfoglalkozás a Fazekasban.

Február elején Dr. Klembala Géza karnagy, zenetanár, csembaló művész rendkívül szuggesztív előadását hallgathatták meg a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium ének-zene termében a nagyszámban megjelent kollégák.
Ismét beigazolódott, hogy az általános, valamint a középiskolában tanító ének-zene tanárok figyelmét egyaránt lekötik a szakmailag felkészült, módszertani tudást közvetítő kiváló előadók.

Dr. Klembala György

A bemutatón a zenetörténeti korszakok mellé, melyet hangzóanyaggal kísért diavetítésen figyelhettek meg a kollégák, egyéb művészeti ágak példáit, leginkább a képzőművészet remekeit vonultatta fel a kiváló előadó. Azonban a korszakokról még teljesebb kitekintést adott, hiszen például a huszadik század második felét feldolgozó prezentációban a klasszikus-kortárs zene mellé az úgynevezett könnyűzenéből is rengeteg példát mutatott be Klembala úr.
Szintén rendkívül hasznos volt megismerni azt a tesztet - melyet az internet felhasználásával pillanatok alatt kijavítva - pontos visszajelzést kaphatnak a diákok zenetörténeti, zenei ismereteikről.
A találkozó végén élénk vita alakult ki a klasszikus zenei hagyományokra épülő módszertan, illetve a "neológ", a könnyűzenét is a tanórák szerkezetébe bevonó, oktatási módszerek létjogosultságáról.
A saját fejlesztésű, gazdag prezentációt felvonultató rendkívül hasznos előadás megszervezéséért köszönet illeti Rápli Györgyi szakértőt, a gimnázium vezetőtanárát. Gratulálunk, és köszönjük  Klembala Géza úrnak a horizonttágító, rendkívül szuggesztív előadást. Valószínűleg alkalmat kell még teremtenünk a közeljövőben, esetleg más művészeti ágak képviselői előtt, a bemutató folytatására.

Népdaléneklési versenyektől volt hangos a Fazekas Gimnázium díszterme, valamint a Hagyományok Háza február végén. Az általános iskolások egész napos versenyén a nagyszámú látogatónak élmény volt hallgatni a felkészült előadókat, viseletbe öltözött gyermekeket.
A versenyről továbbjutó 7., 8. osztályos kiemelt arany diplomát szerzett előadókat várjuk az országos népdaléneklési verseny döntőjén a Néprajzi Múzeum termeiben 2014. április 26-án, szombaton 10 órától.

Csakúgy, mint a Hagyományok Házában megrendezett középiskolásoknak szóló fővárosi forduló legkiválóbbjait.

Kisegyüttes
A hagyományosan e rangos helyszínen meghirdetett versenyen a vendégeket dudaszó hívta a díszterembe, ahonnan a Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny élő közvetítéseit láthatják ezekben a napokban a televízió nézők. A duda hívogató hangjait követően elénekelt himnusz ismét szívet melengetően szólt az impozáns terem falai között, ahogy azt Kucsák László országgyűlési képviselő, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke is kiemelte köszöntőjében. A képviselő úr kezdetektől támogatta a felmenő rendszerű verseny megrendezését, csak hálásak lehetünk buzdító szavaiért.

Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató a Ház nevében üdvözölte a vendégeket. Nits Márta karnagy, ének-zene tanár, a rendezvény szakmai szervezője bemutatta a zsűrit, ismertette a verseny folyamatát, ezt követte Dr. Juhász Katalin Szabó Zoltán dudakíséretével közös éneklésre hívó, kivetített képanyaggal és szöveggel illusztrált farsangi népdalcsokra.

Páros
A megnyitó rangját tovább emelte két fiatal népdalénekes, Zsikó Zsuzsa és Hózsa Zsófia bemutatója, jó példával szolgálva a későbbi versenyzőknek.
A két helyszínen, párhuzamosan folyó előadások végeztével a zsűri általános értékelésében elhangzottak olyan megszívlelendő tanácsok, melyek figyelembe vételével tovább fejleszthető a bemutatók színvonala.
A közös értékelést követően a négyszemközti konzultációk lehetősége szokásosan olyan érdeklődést váltott ki a versenyzőkből, felkészítőikből, melynek következtében a hat óra után záródó nagyteremből kiszorulva, a folyosón folytatták a konzultációt az érdeklődők.
A rendkívül élményszerű, a hagyományok ápolásának fontosságát felmutató találkozóról a CentrumTv forgatott mintegy tíz perces kiváló összefoglalót, mely országos és délpesti hálózatokon is fogható volt az elmúlt hetekben.

Köszönjük a szervezők, a Hagyományok Háza, a zsűri, a média és a közreműködők segítségét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Varga Ferenc
pedagógia szakértő
művészetek

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés