Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Ének-zene
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2013. 09. 24. kedd
Tömött tanterem a tanév első műhelyfoglalkozásán

Fókuszban a tehetség -„Le genie oblige” (Liszt F.) mottóval hirdettük meg első találkozónkat a Fazekas Gimnázium ének-zene termében.

A régi arisztokráciának volt egy jelszava: Noblesse oblige! (A név kötelez!). Liszt úgy döntött, az új arisztokrácia, a lángész arisztokráciája is jelszót választ: Génie oblige! (A zseni kötelez!). Ezzel a címmel jelentette meg a Helikon Kiadó a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kincseiből kiadott reprezentatív albumát a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából.

Műhelyfoglalkozásunk felkért előadója, Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, ének-zene tanár, nem véletlenül választotta előadása címéül a fenti idézetet.

Érzelmekkel, elhivatottsággal, mélyen gyökeredző szakmai tapasztalatával átitatott élményszerű előadásában a pedagógus egyik legfontosabb feladatáról szólt: a tehetségek felismeréséről, kezeléséről, bátorításáról, a mindenkiben fellelhető talentum szakértő gondozásáról hallhattunk, láthattunk rendkívül színes, magával ragadó előadást.

Filmvetítés, előadás közben Emődi Györgyi
A példák gazdag sora szinte felidézhetetlen - a diszlexiás, diszgráfiás gyermek életút követésétől - a funkció zavarok iskolai felismerésétől a zenén, mozgáson, a  lovas terápián keresztül vezetett az út a harmonikus személyiség kialakulásáig, kialakításáig, vagy egy másik példát említve - az utánzás, a mintaadás fontosságáról idézett személyes élményt a vetített családi archív felvételekkel, de járt a tanteremben Maurice André is, aki a francia televízió filmfelvételén meghatottan trombitált a bányába igyekvő munkásoknak.


A lélekemelő előadás meghatározó metaforikus képe a Pál apostol leveléből vett idézet:
„Vagy nincs-e hatalma a fazekasnak, hogy ugyanabból az anyagból az egyik edényt díszesre, a másikat közönségesre formálja?”
A gondolat, a gyermekekkel való foglalkozás felelősségének gondolata végigvonult az előadás egészén. A számos mesteri idézettel, filmvetítéssel, közös énekléssel tartott bemutató, melyben olyan humoros szövegű dalt adtak elő a kollégák, ami a „dalra fakadás” nehézségéről szólt- jóval túlmutatott a hagyományos módszertani előadások nemegyszer száraz, zárt világán: a teljes embert szólította meg, és azt az örömteli felelősséget hirdette, amelynek élvezete a legkiválóbb pedagógusok sajátja.

Az alkalmi kórus
Emődi Györgyi hite, elhivatottsága, alázata magával ragadó példáját nyújtotta az átgondolt, célszerű művészeti oktatásnak, bemutatva, hogy a kreatív pedagógus, az általa alkalmazott módszerek pozitív irányban befolyásolhatják a rábízott gyermekek, tanulók személyiségét, megváltoztathatják az iskola belső környezetét a művészetek lélekemelő erejének felhasználásával.
Az előadást tiszta szívvel ajánlhatjuk az érdeklődő kerületi munkaközösség vezetők figyelmébe.


B. Horváth Andrea
A Fazekas Gimnázium ének-zene termében búcsúztathattuk el B. Horváth Andrea vezetőtanárt, karnagyot, tankönyvszerzőt, aki az elmúlt évek, évtizedek meghatározó személyiségeként mindig a művészeti oktatás magasztos ügye mellett tört lándzsát. Szakmai felkészültsége, az ének-zeneoktatás melletti elhivatottsága példaadó a következő generációk számára.
Rápli Györgyi karnagy, ének-zene vezetőtanár az iskola, valamint az ének-zene tanárok közössége nevében köszönte meg Andrea eddigi munkáját egy gyönyörű virágcsokorral.

A találkozó második felében az aktuális információk meghirdetésére került sor.

Tájékoztatást kaptak a kollégák a középiskolai és általános iskolai versenyekről, a feladatmegosztásról, melyben továbbra is a Fazekas Gimnázium rendezi az általános iskolások, míg intézetünk a középiskolások megmérettetéseit.

Rápli Györgyi ismertette az év programját, melyről részleteket a gimnázium honlapján találhatnak az érdeklődők. Sok sikert kívánunk a nagy tapasztalattal rendelkező kiváló karvezetőnek, tanügyi szakértőnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanárának  az iskolai vezetőtanári munkájához a következő években.

Rápli Györgyi
A középiskolás népdaléneklési versenyt idén is intézetünk rendezi 2014. február 18-án, kedden 14 órától a Hagyományok Házában.

Várjuk a jelentkezéseket.

Terveink szerint novemberben ismét közösen találkozunk a várhatóan megrendezésre kerülő Fővárosi Pedagógiai Napok keretében.

 

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő 
      

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés