Szolgáltatások
programok
2019. november
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dráma és tánc
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 28. kedd
Szakterületi ismertető

"Ars longa, vita brevis"

A Művészetek műveltségterület tantárgyai: ének-zene, rajz-vizuális kultúra, mozgóképkultúra-médiaismeret, tánc-dráma mind az esztétikai nevelésben, mind az általános művelődéstörténet megismertetésében, valamint a tantárgyi követelmény rendszerek által előírt fogalmak, tevékenységek elsajátíttatásában, gyakoroltatásában életre szóló, pótolhatatlan nyomot hagynak a személyiség struktúrájában.

Azokat az utakat, azt a nyomvonalat, amelyet e tartalmak oktatása során a gyermek, ifjú bejár, megismer, élénk színekkel tölti ki az emocionális nevelésre adódó rendkívül sok alkalom, az érzelmi gazdagság felismerésének, felismertetésének számos lehetősége mind a tanórai, mind a tanórán kívüli fejlesztő tevékenységek folyamán.
A művészeti tantárgyak oktatása legjelentősebb sajátosságainak egyike az érzelmi nevelés fontossága. Az a lehetőség, hogy a művészeti alkotások megismerése emberi sorskérdéseket tár fel, élethelyzeteket modellez, ember- ember, környezet-társadalom, egyén-közösség közötti konfliktusokat, probléma megoldási javaslatokat modellez.
Mindezek a kérdések hasonló módon tárulnak fel egy-egy kitűnően vezetett ének-zene órán például J. S. Bach János Passiójának elemzésekor, vagy rajz-vizuális kultúra tanóra keretében rendezett műelemző órán M.Grünewald Isenheimi oltárának megtárgyalásakor, mozgóképkultúra-médiaismeret tantárgynál Huszárik Zoltán rövid filmjének az Elégiának megbeszélésekor, vagy a különböző néptáncformák megismertetésében.
Másrészt tantárgyaink jelentős szerepet játszanak a kreatív alkotó folyamatok elsajátíttatásában, gyakoroltatásában, az önállóan, illetve csoportosan készülő alkotások munkafolyamatának megtervezésében, a művek értékelésében, bemutatásában, legyen az egy iskolai ünnepély, tárlat, iskola galéria, filmvetítés.
Területünk különleges lehetőséget hordoz a személyiség formálására az értékek megteremtésében, felerősítésében a talmi, csalóka, nemegyszer hazug csábításokkal szemben.

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés