Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Matematika
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 07. 18. péntek
Radosza-gyűrűk
Müllner Nándor könyvéről

A Radosza Sándor által kifejlesztett Radosza-gyűrűk üstökösként törtek be a magyar közoktatás állóvizébe. Sokak szerint ezzel az eszközzel lehet megreformálni újra az oktatást, színessé és érdekesebbé tenni a gyerekek számára a tanulást.

Az eszköz, két egymást egy ponton metsző gyűrűből áll, melyek sínként funkcionálnak. Az ezekben csúsztatható elemekre pedig számokat, betűket, esetleg szimbólumokat lehet ragasztani. A játék lényege, hogy a két gyűrű összefutásánál kicserélhetjük a sínekben levő szimbólumokat, így alakítva azok sorrendjét. A gyűrűkön két színezett négyzet található, egy zöld és egy piros. Ezen elemek között levő betűkből kirakott szót vagy számsort tekintjük az általunk kitalált feladat megoldásának. Leegyszerűsítve egy térbeli scrabble-játékról van szó.

A játék leírása szerint eredményesen alkalmazható térbeli képességek fejlesztésére, matematikai műveletek, képletek begyakorlására. Ezen felül még fejleszti a használó motorikus képességeit, memóriáját, térlátását, logikus gondolkodását valamint kisgyermek korban az irányismeret megszilárdulását is. Egyes esetekben akár még a diák diszkalkuliás hajlamainak korai felismerésében is segítséget nyújthat.

A könyv ismerteti az eszköz különféle használati lehetőségeit, rámutat a motivációs lehetőségekre, a taneszközkén való alkalmazási területekre. 

Forrás: Müllner Nándor ismertetője

Póta Mária
pedagógiai szakértő 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés