Szolgáltatások
programok
2020. április
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Informatika
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 04. 08. szerda
Az informatika szakterület alapfeladatai

 

Az informatika rohamléptekben fejlődő tudomány, technika és technológia, amely különös tárgyi és módszertani követelményeket támaszt a közismereti informatika oktatásban is. Ezért sok és sokféle probléma merül fel, amelyek megoldásában szaktanácsadóink készséggel állnak rendelkezésükre.

Szaktanácsadás
Az informatika-számítástechnika oktatását érintő, elsősorban tantervi és módszertani kérdésekben igyekszünk segítséget nyújtani a hozzánk forduló intézményeknek és pedagógusoknak. Óralátogatásokkal és az azt követő megbeszélésekkel segítjük a tanárok munkáját. Tanácsot adunk az oktatás tárgyi és személyi feltételeinek kérdéseiben, valamint a tankönyvek és taneszközök vonatkozásában is.

Pedagógiai értékelés, mérés
Az elmúlt években a mérési csoporttal együttműködve többféle informatika mérésben és értékelésben közreműködtünk. A fővárosi mérési rendszerben már 1998 óta részt veszünk. Az informatika tantárgyi tudást, illetve a teljesítményeket mértük a 9. osztályban a tanév elején (bemeneti), és 10. osztályban a tanév végén (követő mérés) évenként.
Kompetencia-, tudás- és képességmérésekre alkalmas teszteket fejlesztünk, különösen a szakaszzáró évfolyamokra.
Ezek a tesztek olyan mérőeszközök, melyek alkalmazásával objektív visszajelzést kapnak a tanítás-tanulás folyamatában résztvevők. Megbízhatóan tájékoztatnak a tanulók teljesítményéről, és kiegészítő információt adnak az oktatás hatékonyságának megállapításához. A "megrendelt" mérésekkel a helyi tantervek végrehajtását, az oktatás eredményességét diagnosztizáljuk, és tanácsadással segítjük az oktatás minőségének javítását.

Továbbképzések szervezése
Továbbképzéseket szervezünk és akkreditálunk pedagógusok számára, tanórai, adminisztratív és egyéb szellemi munkáinak megkönnyítése céljából (szövegszerkesztés, webszerkesztés, multimédia, interaktív tábla, táblázatkezelés, prezentáció, internethasználat stb.).

Műhelyfoglalkozások, munkaközösségi tevékenység
Az informatikatanároknak külön módszertani tanfolyamokat és központi műhelyfoglalkozásokat szervezünk az aktuálisan érdeklődésre számot tartó témákban. Jelenleg két fővárosi munkaközösség dolgozik informatikából (középiskolai és általános iskolai). Esetenként országos rendezvényeket, továbbképzéseket is szervezünk.

Pedagógiai tájékoztatás
Műhelyfoglalkozásainkon, konferenciákon, a szaktanácsadás során, a webhelyünkön és nem utolsó sorban írott publikációkkal közreműködünk a pedagógiai tájékoztatásban.

Tanulmányi versenyek szervezése
Feladatunknak tartjuk informatika-számítástechnika versenyek megrendezését fővárosi szinten, a kerületi versenyek segítését, valamint az országos versenyekbe való bekapcsolódást. Minden tanévben megrendezett nagyobb fővárosi versenyünk a Fővárosi Középiskolai Informatika Alkalmazói Tanulmányi Verseny négy kategóriában. Szakmailag támogatjuk a Fővárosi Általános Iskolai Informatika Alkalmazói Tanulmányi Versenyt, amelynek jelenleg hat kategóriája van. Ezt a versenyt is az intézetünk indította, és több mint egy évtizedig a kerületekkel együtt szervezte. Bár a nevük hasonló, a feladatok jellegében ezek igen különböző erőpróbák.

Kutatató-fejlesztő munka
Az elmúlt két évtizedben informatika szaktanácsadóink és sok más szimpatizáns tanár, munkaközösségi tag azon munkálkodott, hogy tartalmában korszerű, a társadalmi igényeknek megfelelő közismereti informatika tantárgyat, illetve informatikaoktatást honosítsunk meg az országban, de különösen a fővárosban. Fő célunk volt, hogy legyen elfogadott és mindenkire nézve kötelező tantárgy a közismereti informatika. (A NAT és a kerettantervek megjelenése után ez ma már evidencia, de egyáltalán nem volt mindig így. Nagyon sok, az országban sok helyen végzett áldozatos fejlesztőmunkára és az előítéletek leküzdésére volt ehhez szükség.)
Az informatika tantárgy bevezetését támogatva, országosan is jelentős fejlesztéseket végeztünk és végzünk a tantervek, tankönyvek, segédkönyvek, mérőlapok, mérések terén.
A jelenlegi és a volt munkatársaink részt vettek a NAT, majd az informatika kerettantervek kidolgozásában.
Dolgoztunk az érettségi követelményrendszer összeállításán. Részt vettünk a kétszintű közismereti informatika érettségi fejlesztéseiben, valamint a kétszintű informatikaérettségi vizsgáztatásra felkészítő továbbképzések szervezésében és megtartásában.

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés