Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Informatika
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2013. 03. 13. szerda
A kreatív alkalmazóké a pálya

Az informatika műhelyfoglalkozás témája 2013. március 12-én a Fővárosi informatika alkalmazói verseny volt.

Az első részben Südi Ilona, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szakértője a számok tükrében bemutatta az I. fordulót.
468 tanuló nevezett a versenyre, az I. kategóriában 54, a II. kategóriában 47 tanuló munkáját küldték be az intézmények.

info_muhely_1

1. ábra. A nevezett tanulók kategóriánkénti megoszlás képzéstípusonként

info_muhely_2

2. ábra. A nevezett tanulók évfolyamonkénti megoszlása képzéstípusonként

Az I. kategóriában a legeredményesebben a prezentációkészítés sikerült, közel azonos a szövegszerkesztés, valamint a weblapkészítés teljesítménye. Legkevésbé eredményes a táblázatkezelés volt. A gimnáziumi tanulók minden területen magasabb teljesítményt nyújtottak.

A II. kategóriában szintén a prezentációkészítés eredménye a legjobb. A weblapkészítés teljesítményét követi a szövegszerkesztés eredményessége. Hasonló szinten sikerült a táblázat- és az adatbázis-kezelés feladatainak megoldása. A weblapkészítés és adatbázis-kezelés feladatok megoldása a szakközépiskolai tanulóknál eredményesebb.

Az értékelés során még szóba került a teljesítmények szóródása, a megoldott feladatok száma, és a döntőbe jutott tanulók eredményeinek alakulása.

A megbeszélés második részében Pásztor Attila, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára a feladatok mélyére nézett, és ennek keretében felhívta a figyelmet egy-egy terület, így az adatbázis-kezelés esetében is a különböző megoldási lehetőségeire. Hangsúlyozták a résztvevők, hogy a feladatok lehetőséget biztosítottak a tanulói kreativitásnak, mellyel azok nem minden esetben éltek sikeresen.

Az interaktív foglalkozás zárásaként kötetlen beszélgetés folyt, melynek során szóba került a 2013. március 21-én megrendezésre kerülő döntő, valamint az informatika helyi tantervek kérdése is.

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés