Szolgáltatások
programok
2020. május
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Földrajz
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2013. 09. 26. csütörtök
Pakisztáni földrengés
- „Sziget" emelkedett ki az Arab-tengerből

Különös jelenség okozója volt a pakisztáni nagy erejű földrengés: "sziget" emelkedett ki váratlanul az Arab-tenger felszínére több száz kilométernyire a földmozgás  epicentrumától, ami egyaránt meglepte a bámészkodókat és a tudósokat.

Nem kis dolog, hanem óriási valami emelkedett ki a vízből" - mondta csodálkozva Mohammad Rusztam, aki a földrengés epicentrumától mintegy 400 kilométerre fekvő Gvádar stratégiai fontosságú pakisztáni kikötővárosban lakik.

A 7,7-es erősségű földmozgás kedden Beludzsisztán tartományt rázta meg, és több mint háromszáz ember halálát okozta. A földrengés után Gvádar lakosai a parttól néhány száz méterre húsz méter magas, mintegy negyven méter hosszú és körülbelül száz méter széles hegyet láttak kiemelkedni a tengerből. Megdöbbent halászok is megközelítették kedden a különös tengeri jelenséget, amelynek a helyi amatőr fotósok is csodájára járnak.

Számos földrengésnek volt sokak számára váratlan és meglepő hatása. A 2011-es pusztító szökőárt kiváltó 9-es erősségű japán földrengés például olyan hatalmas volt, hogy mintegy 17 centiméterrel elmozdította a Föld tengelyét, így az a nap 1,8 mikroszekundummal rövidebb volt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA számításai szerint.

De mint ahogy a többi jelenségnek, a gvádari „új szigetnek" is van - a tektonikus lemezek mozgásával és a sárvulkánokkal kapcsolatos - tudományos magyarázata. A sziget valójában egy „sárvulkán", azaz a földrengés során a metángáz nyomása által a felszínre kinyomott üledékhegy - hangsúlyozta Gary Gibson, a ausztráliai Melbourne-i Egyetem földrengéskutatója.

A kis sziget tehát nem szilárd szerkezetű, hanem szikladarabokkal kevert sártömeg, amely a tektonikus lemezek találkozásakor kiemelkedő sziklás képződményektől eltérően idővel majd szétmorzsolódik. A metán jelenlétét a Pakisztáni Óceánkutató Intézet helyszínre siető kutatói is megerősítették, ugyanis erős gázkoncentrációt észleltek. „Csoportunk a sziget felszínére felszálló buborékokat talált, amelyeket gyufával meg lehetett gyújtani" - mondta el Mohammad Danis, az intézet kutatója.

Gary Gibson mindazonáltal megjegyezte, a sziget megjelenése a földrengés epicentrumától több száz kilométerre nagyon furcsa. „Hasonló jelenség bekövetkezett már ebben a térségben, de ez nagyon szokatlan és ritka, soha nem halottam ilyesmiről beszélni korábban" ilyen messze az epicentrumtól - mondta.

Gvádar idős lakosai még emlékeznek a 8,1-es erősség földrengésre, amely a beludzsisztáni Makránban pusztított, és hasonló típusú sziget keletkezett a következtében - emlékeztetett Gibson.

A tudósok szerint nem érdemes nevet adni a gvádari új szigetnek, mert eltűnésre ítéltetett. „Ez a sziget a következő hetekben vagy hónapokban szétszóródik" - vélte Samin Ahmed Sejk, a Karacsi Egyetem földtudományi tanszékének vezetője, aki szerint a különös gvádari púp megjelenése az arab-tengeri és az indiai-óceáni tektonikus lemezek találkozása térségében folyó intenzív geológiai tevékenységnek is köszönhető.
Póta Mária
pedagógiai szakértő

Forrás: MTI

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés