Szolgáltatások
programok
2020. július
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Kémia
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2011. 11. 21. hétfő
Négy éve a nanotudományok szolgálatában

Alapításának negyedik évfordulójához közelít a NanoTudomány Nemzetközi Közössége, a The International NanoScience Community.

 

A Nanopaprika 2007. november 27-től a világ több mint 80 országának 5100 kutatóját, diákját és ipari szakemberét köti össze nap mint nap, virtuális kapcsolati pontot biztosítva a nanotechnológia különböző ágaival foglalkozó szakembereknek és az érdeklődőknek.

„Az egész egy véletlen találkozásnak köszönhető” – emlékszik vissza dr. Paszternák András, a portál alapítója. „Egy hideg novemberi reggelen összefutottam dr. Kálmán Erika professzor asszonnyal, a doktoranduszi témavezetőmmel, az MTA Kémiai Kutatóközpont folyosóján. Egy már létező, magyar nyelvű nanooldal szerkesztését szerette volna rám bízni. Kértem egy nap gondolkodási időt, s azt javasoltam, indítsunk inkább egy közösségi oldalt, amit a felhasználók töltenek majd meg friss, aktuális tartalommal. Hát ennyi volt, egy véletlen találkozás.” – teszi hozzá a ramat gani Bar-Ilan Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa.

Az oldal a kezdetektől próbálkozik a folyamatos megújulással. 2011-ben virtuális nemzetközi poszter-konferenciával, kutatócsoporti adatbázis kiépítésével és a tagok legizgalmasabb közleményeinek megosztásával vált még vonzóbbá a nanotudományok világában. Mára Európától Amerikán át Ázsiáig akadnak olyanok, akik a weblap segítségével találtak új állásra, nyertek el ösztöndíjakat, indítottak közös kutatási projekteket.

„Nem a számok a lényegesek, a 2000 blogbejegyzés, a 500 fórum téma vagy a 120 tematikus csoport. A kötetlen hangvétel az, amellyel mások tudunk lenni, mint a többi, kutatóintézetekhez, egyetemekhez, vállalatokhoz kötődő tudományos közösségi hálózat. PhD hallgatóként megtanultam, hogy a laboratóriumi munka, az eredmények publikálása mellett van még egy fontos dolog. A személyes kapcsolat a hasonló kutatási területeken dolgozó hazai és külföldi szakemberekkel. Ezt próbáljuk erősíteni az Internet nyújtotta eszközökkel.” – vélekedik a független portált létrehozó vegyész.

A globális közösségi oldalak elsöprő növekedése mellett is sikerült talpon maradnia és növekednie a portálnak, s szolgálni a nanotudományokkal foglalkozókat. A születésnaphoz kötődően több újdonsággal is jelentkezik a Nanopaprika az elkövetkező hetekben.

Kapcsolat:

NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community)
Dr. Paszternák András

 

Forrás: Nanopaprika

Szerző: Póta Mária, fizika pedagógiai szakértő

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés