Szolgáltatások
programok
2020. április
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Biológia
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 03. 30. hétfő
Szakterületi ismertető

A biológia, kémia tantárgy, mint általában a természettudományok, sok problémával küzd: alacsony óraszámok, ebből adódóan a természettudományos tanárok egzisztenciális gondjai; az újabb és újabb tankönyvek ellenére is bemerevedetten magas szakmai követelmények olyan iskolákban is, ahol kizárólag az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismeretek begyakoroltatására volna szükség. A tanárok jól képzettek. A jelenleginél nagyobb óraszámú tanításra, alapos ismeretek átadására képezték ki őket. Nem volt univerzálisan szervezett továbbképzés abban a vonatkozásban, hogy a jelenlegi helyzetben, az „eltömegesedett” középiskolában hogyan lehetnek eredményesek. Az intézet biológia-kémia szakterülete azért dolgozik, hogy segítsen a problémák leküzdésében. Műhelyfoglalkozásainkon, akkreditált tanfolyamunkon: "A kooperatív tanulás, a projektmódszer és más modern eljárások (könyvtár- és internethasználat, drámapedagógia, lakossági fórum, vita, diákelőadás, poszter-, tabló-, plakátkészítés) a természettudományos órákon, foglalkozásokon" új módszerekkel, ötletekkel ismertetjük meg a kollégákat. Óralátogatásainkat a segítő szándék vezeti. Igyekszünk ötleteket adni, a szakma szeretetét fenntartani.

 

Szolgáltatási területeink:

 • a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott középfokú intézmények,

 • a fővárosi középfokú intézmények,

 • kerületi pedagógiai szolgáltatók.

 • Szakmai továbbképzéseket - ún. műhelyfoglalkozásokat - tartunk: a középfokú intézmények (gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák) biológiatanárai és kémiatanárai számára, kémiából is, biológiából is évente 3-3 alkalommal.

 • Továbbképzéseket szervezünk kémiatanárok számára, pl. "A kooperatív tanulás, a projektmódszer és más modern eljárások (könyvtár- és internethasználat, drámapedagógia, lakossági fórum, vita, diákelőadás, poszter-, tabló-, plakátkészítés) a természettudományos órákon, foglalkozásokon" c. akkreditált tanfolyamot. Ezt a tanfolyamot már harmadszor tartjuk. Igény esetén az előadók elmennek az iskolába is, ha az iskola tantestülete igényli ezeknek az ismereteknek a megszerzését.

 • A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Iskola tanárai a két intézet közötti megállapodás szerint segítenek az intézet szakmai szolgáltató tevékenységének ellátásában.

 • Ha látogatásaink során vagy egyéb módon tudomásunkra jut a fővárosi iskolákban követendő tanári munka, kiemelkedő ötlet, ezeket igyekszünk népszerűsíteni és a főváros tanárainak bemutatni.

 • Honlapunkra gyűjtjük és közkinccsé tesszük a jól használható, követendő szakmai anyagokat, óravázlatokat, prezentációkat.

 • Szervezzük és lebonyolítjuk az országos kémia tanulmányi versenyek fővárosi fordulóit: Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny, Irinyi Országos Kémia Verseny

 • Szaktanácsadással segítjük a biológia és kémia tanítását. Segítjük az új taneszközök bevezetését és használatát, a helyi innovációkat és terjesztésüket, a helyi tantervek kidolgozását. Eseti és egyéni szaktanácsot adunk.

 • Biológia és kémia tantárgyi méréseket végzünk. Ezeket az Intézet mérési csoportjával együttműködve elemezzük. Tanácsokat adunk az eredmények javítására.

 • Biológia- és kémiaprogramokat szervezünk a főváros tanárainak.

 • Folyamatosan figyelemmel kísérjük a biológiával és kémiával kapcsolatos országos rendezvényeket. Ezekről, amennyiben a szervezők eljuttatják hozzánk az információkat, valamint a tudomásunkra jutott újdonságokról, a biológia-kémia tantárggyal kapcsolatos érdekességekről folyamatos tájékoztatást adunk.

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés