Szolgáltatások
programok
2019. szeptember
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Angol
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 09. 25. péntek
Az angol nyelvi szakterület alapfeladatai

Az angol nyelv a leggyakrabban használt második nyelv a világon, és jelenleg a legnépszerűbb választott idegen nyelv a hazai iskolákban. Mindamellett, hogy az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve, az angolul tanulók közül csak alig több mint minden 100. tud az alapszintnél (néhány száz szó) jobban, viszont ezt a nyelvet tanulják a világon a legtöbben. A nyelvtanulók magas létszáma miatt az alapszintnél magasabb nyelvtudás is elvárható lenne. Tekintettel erre, az angol nyelvi szakterület célja az, hogy az  angol tanítás hatékonyságát és a nyelvtudás színvonalát emelje, és mindez természetesen meghatározza az alapfeladatainkat is.

Szaktanácsadás

Az angol nyelv oktatását érintő tantervi és módszertani kérdésekben nyújtunk segítséget szaktanácsadóink közreműködésével a hozzánk forduló intézményeknek és pedagógusoknak. Óralátogatásokkal és az azt követő megbeszélésekkel segítjük a tanárok munkáját. Tanácsot adunk az oktatás tárgyi és személyi feltételeinek kérdéseiben, valamint a tankönyvek és taneszközök vonatkozásában is. A szaktanácsadás a fővárosi és a kerületi fenntartású középiskolák számára ingyenes.

Pedagógiai értékelés, mérés

A tanév eleji bemeneti mérés a 9. osztályban a tanulók nyelvi kompetenciáját vizsgálja, majd a 10. osztály végén a diákok fejlődését követőmérés állapítja meg. Kompetencia-, tudás- és képességmérésekre alkalmas tesztek objektív visszajelzést adnak a tanulók teljesítményéről és az oktatás hatékonyságáról a tanítás-tanulás folyamatában résztvevőknek. A mérések a helyi tantervek végrehajtását, az oktatás eredményességét diagnosztizálják, ezzel segítve az oktatás minőségének javítását.

Továbbképzések szervezése

Továbbképzéseink és akkreditált tanfolyamaink segítik a fővárosi pedagógusok szakmai fejődését annak érdekében, hogy tudásuk napra kész legyen, és alkalmazkodni tudjanak a felgyorsult világ kihívásaihoz.

Műhelyfoglalkozások, munkaközösségi tevékenység

Tanévenként 3-4 alkalommal megtartott rendezvényeken biztosítjuk, hogy az angoltanárok megoszthassák jó tanítási gyakorlatukat, ötleteiket, felfrissítsék módszertani kultúrájukat és megoldást találjanak problémáikra. Szakembereket hívunk meg a foglalkozásokra, hogy a legmodernebb tanítási módszereket, újdonságokat bemutassák és népszerűsítsék.

Tanulmányi versenyek szervezése

A tehetséggondozás az intézet kiemelt feladatai között szerepel. Tanévenként több tanulmányi versenyt is szervezünk, amelynek célja nemcsak az, hogy a tehetséges tanulók bemutatkozhassanak és továbbfejlődhessenek, hanem hogy a hátrányos helyzetű, de egy-egy területen jó adottságokkal bíró fiatalok is sikerélményhez jussanak, lehetőséget kapjanak a megnyilatkozásra.

 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés