Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 05. 29. csütörtök
Iskolai közösségi szolgálat a kulturális területen

Műhelykonferencián mutatták be az iskolai közösségi szolgálathoz készült kulturális ajánlást és számos jó gyakorlatot a Magyar Nemzeti Múzeumban 2014. május 26-án. A konferencián intézetünk munkatársa, Gonda Judit is előadóként vett részt.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által szervezett szakmai rendezvényt Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár és dr. Kaposi József az OFI főigazgatója nyitotta meg.

A konferencia résztvevőit Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte, aki kiemelte, az iskolai közösségi szolgálat egyik fontos feladata, hogy közelebb hozza a tanulókhoz a való életet, „az igazán fontos dolgokat”. Véleménye szerint a közösségi szolgálat remek lehetőség a múzeumok számára, amely által minden szereplő csak gazdagszik.

Ezt erősített meg Hammerstein Judit, kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megnyitójában, beszédében kiemelte: az előző fejlesztési ciklusban az intézmények közötti partnerség eredményeként a köznevelési intézményekkel 6500 együttműködési megállapodás született, és 200 virtuális múzeumi informatikai pont létesült. Hangsúlyozta, a köznevelési és kulturális terület között irányítói szinten is rendszerszerű együttműködésre törekszik az államtitkárság. Az iskolai közösségi szolgálat felelősségteljes és izgalmas új együttműködésre ad lehetőséget a pedagógusoknak és a kulturális területen dolgozó szakembereknek. A Nemzeti Művelődési Intézet 2013 őszétől fogadószervezetként van jelen az Iskolai Közösségi Szolgálat programban. Eddig mintegy 80 közoktatási intézménnyel kötött a közösségi szolgálat közös lebonyolításáról szóló megállapodást.

Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója fontos eredménynek tartja azt a megszületett ajánlást, amely a plenáris előadások keretében került bemutatásra, hiszen a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársaknak ez módszertani segédletet nyújt. Az együttműködéseknek új keretet biztosíthat a hamarosan induló TÁMOP 3.1.15 projekt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok számára nagy motivációt jelent, ha a program minden pontján részt vehetnek annak kialakításában, kiválaszthatják, hogy mely területeken tevékenykednek. Az elmúlt időszak egyik legsikeresebb és legnépszerűbb köznevelési újításának nevezte az Iskolai Közösségi Szolgálatot.

A plenáris előadások keretében Dr. Gurmai Beáta, Kultúráért Felelős Államtitkárság főtanácsosa részleteiben is ismertette az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, mely jogszabályokat, módszertani segédletet, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális és művelődési területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének kidolgozására, a küldő-, a fogadóintézmények munkájának megkönnyítése érdekében. Szabó István, politikai tanácsadó (EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság) a közösségi szolgálathoz kapcsolódó jogi keretekről és lehetőségekről tartott előadást. Dr. Bodó Márton, az OFI tudományos munkatársa pedig a közösségi szolgálat bevezetése óta eltelt két tanév tapasztalatait összegezte kutatási eredményekkel és jó gyakorlatokkal alátámasztva.

A további plenáris előadások, illetve a délutáni szekcióelőadások konkrét megvalósult programok eredményeit mutatták be. Az ismertetett jó gyakorlatok példaként szolgáltak arra, hogy az iskolai közösségi szolgálat mennyiféleképpen valósulhat meg a kulturális ágazatban.

Gonda Judit, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértője előadásában bemutatta, hogyan készült fel az intézet a közösségi szolgálattal kapcsolatos pedagógiai tájékoztatásra. Szólt arról, mely célcsoportokat milyen rendezvényekkel várta az elmúlt évben. Végül ismertette, hogy a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet, mint fogadó intézmény, milyen feladatokra várja a fiatalokat. Prezentációja letölthető portálunkról.

Forrás: OFI/MFPI

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés