Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2013. 06. 28. péntek
Nyáron is végezhető az iskolai közösségi szolgálat
"A társadalmi felelősségvállalás szemléletét és a segítő, közösségi tevékenység elterjesztését támogatja a Kormány az iskolai közösségi szolgálat bevezetésével” – mondta Sipos Imre  köznevelésért felelős helyettes államtitkár az idei tanévben bevezetett, az érettségi megszervezéséhez nélkülözhetetlen, 50 órás közösségi szolgálatról szervezett sajtótájékoztatón.

A tanulók közösségi szolgálatként érdeklődésüknek megfelelően különféle tevékenységek közül választhatnak. Így például bekapcsolódhatnak egészségügyi, szociális, jótékonysági, oktatási, kulturális, közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös, avagy sport- és szabadidős órákba egyaránt.

A közösségi órákat hazánkban az iskolák szervezik, azokat pedagógiai programjukhoz „arculatukhoz” illesztik, diákjaik ez irányú tevékenységét a szülőkkel is egyeztetik. A kilencedik évfolyamra járó tanulók már az idei tanévtől részt vehettek ilyen szolgálatokon. Ennek köszönhetően sokan már személyesen is megtapasztalhatták, miről szólnak ezek az órák.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, hogy az önkéntességet támogató szolgálat a megújult Nemzeti Alaptanterv egyik eleme, azokat a nappali tagozatos diákokat érinti, akik 2016. január 1-je után érettségiznek.

Tájékoztató az iskolai közösségi szolgálatról

 

A nemzetközi tapasztalatotokról beszámolva Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló programok már a 80-as évek óta léteznek az Amerikai Egyesült Államokban. Negyven órás közösségi szolgálatot teljesítenek a kanadai középiskolások, de ismerősen cseng a közösségi tevékenység fogalma az angol és a francia diákok körében is – fogalmazott a főigazgató.

Dr. Bodó Márton az OFI szakértője arról szólt, hogy eddigi felméréseik és tapasztalataik szerint a foglalkozások hatására javult a diákok együttműködési készsége és gazdagodott személyiségük. Elhangzott: azokban az iskolákban, ahol a nyári szünidő ideje alatt is biztosítanak kapcsolattartó, koordináló tanárt - aki segíti diákjait a különféle kérdéseik, problémáik megoldásában, megválaszolásában - a szolgálat a nyári szünidőben is teljesíthető. Naponta összességében 3 óra számolható el közösségi tevékenységként.

Az EMMI, az OFI és a megyei pedagógiai intézetek szakemberei közösen már nyolc helyszínen tartottak tájékoztató napot a diákság közösségi óráiról, de azokban a régiókban, ahol erre eddig még nem nyílt lehetőség, további tájékoztató napokat is szerveznek a következő tanévben. A pedagógusok emellett akkreditált, térítésmentes továbbképzésen is részt vehetnek a közösségi szolgálat területén, amelyekre ősszel lehet jelentkezni. A Közösségi Szolgálat Portálját (szeptemberi indulása óta) eddig már több mint 30 ezren látogatták meg.

Forrás: EMMI Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés