Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2013. 09. 25. szerda
Készülnek az iskolák és a szervezetek a közösségi szolgálatra

Alig egy hónap telt el a tanévkezdés óta, és az iskolák közel negyede már elkezdte megszervezni a közösségi szolgálatot, emellett a fogadó szervezetek is több programmal készülnek, hogy minden tanuló az érdeklődésének megfelelő tevékenység közül választhasson. Többek között tárlatvezetésben, régészeti feltárásokban, állatmenhelyek segítésében tevékenykedhetnek, de időseket is meglátogathatnak a diákok.

 

A tavaly ősz óta végezhető közösségi szolgálat célja, hogy erősítse a fiatalokban a társadalmi felelősségválallalás fontosságát, elősegítse a szolidaritás és tolerancia, valamint az együttműködés és a problémamegoldás fejlesztését. A pedagógusok felkészítése és munkájuk megkönnyítése érdekében tájékoztató napokat, és ingyenes továbbképzést szervez az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).

 

A tanév negyedik hetében járva már az iskolák közel 25%-a elkezdte megszervezni a 9. évfolyamosok számára a közösségi szolgálat teljesítéséhez szükséges háttér megteremtését, amihez nagy segítséget nyújtanak az önkormányzatok, akik ernyőszervezetként tudnak segíteni a koordinációban. Emellett számos országos szervezettel sikerült együttműködést kialakítani, akik szívesen fogadják a diákokat. A közösségi szolgálat révén a fiatalok beleláthatnak az adott szervezet munkájába, megtapasztalhatják a jótékony tettek erejét, és számos olyan tapasztalatot, kompetenciát szerezhetnek, mely későbbi munkavállalásuk során segítheti őket. A másokért való felelősségvállalás, a segítő magatartás kialakítása pedig a megújult Nemzeti alaptanterv egyik kiemelt fejlesztési területe is egyben.

A közösségi szolgálat sikeréhez jól kidolgozott módszertanra és jól szervezett együttműködésre van szükség, és fontos a pedagógusok felkészítése, támogatása is. Ennek érdekében külön portállal, konferenciákkal, tájékoztató napokkal és ingyenes továbbképzésekkel segítjük a tanárok munkáját, ami azok számára is hasznos lehet, akik már elindították a programot.” – mondta Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa. 2013. szeptember 25-én Kaposvárott, október 16-án Szekszárdon, október 28-án Szentendrén a Skanzenben, november 21-én pedig Budapesten várják a témában megrendezett konferenciákkal az érdeklődő pedagógusokat, de 2014 elején további tájékoztató napokat is szervez az OFI. Sőt, hamarosan akkreditált, térítésmentes, 60 órás továbbképzésekre is sor kerül, amelynek keretében több ezer pedagógus képzése valósul meg.

Mindeközben pedig számos szervezet várja már most is a diákokat, 2013 októberétől például az Országos Katasztrófavédelem szervei (tűzoltóságok, polgárvédelmi szervek) minden hónapban legalább 5 alkalmat kijelölnek a közösségi szolgálat teljesítésére, emellett az Országos Polgárőrség az ország minden megyéjében szervez programot idősek látogatására, aminek keretében felkészítik az időseket a betörés elleni védelemre, a hideg és a meleg elleni védekezésre, beszélgetnek velük. A szentendrei Skanzenben a tanulók többek között bekapcsolódhatnak a restaurátorok munkájába, muzeológusok segítségével a Skanzen adattárában tevékenykedhetnek, de a gasztronómia iránt érdeklődők is találnak számukra érdekes elfoglaltságot. Az Ökomenikus Ifjúsági Iroda pedig a „72 óra kompromisszumok nélkül” elnevezésű programjával várja az érdeklődő tanulókat.

Közösségi szolgálat egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, a környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyerekekkel, tanulókkal, idős emberekkel közös sport és szabadidős tevékenység területén végezhető. A diákok tehát számos, érdeklődésüknek megfelelő tevékenység közül választhatnak, amit összesen 50 órában kell teljesíteniük, naponta maximum 3 óra elszámolásával és szülői jóváhagyással.

A közösségi szolgálat szervezését a Közösségi Szolgálat Portál is segíti (www.kozossegi.ofi.hu), amely a pedagógusok mellett a szülők, diákok, szervezetek tájékozódását, tájékoztatását egyaránt segíti. A magas érdeklődést mutatja, hogy eddig mintegy 52.000-en tekintették meg az oldalt.


 

 


 

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés