Szolgáltatások
programok
2020. június
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 03. 20. csütörtök
A közösségi szolgálat élményszerű megvalósítása a középiskolában
- összefoglaló a továbbképzésről

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Központja pedagógus-továbbképzést szervezett pedagógiai intézeti munkatársak számára. A képzést elvégzők a későbbiekben lehetőséget kapnak, hogy képzőként vehessenek részt a közösségi szolgálat megvalósítását támogató pedagógus-továbbképzésben.

A 30 órás képzés Rácsok Balázs vezette tréninggyakorlatokkal indult. Olyanokkal, melyek nagyon hasznosak lehetnek a téma iránti érzékenyítés időszakában. A gyakorlatokat minden esetben kiegészítette azokkal a gondolatokkal, hogy mire érdemes felhívni a játékban részt vevők figyelmét, melyik gyakorlatnak milyen üzenete van. A tréner kellemes személyisége, gyakorlatiassága - mely valós tapasztalatokon alapul - még hitelesebbé tette a játékokat.

A délutáni előadásában Bodó Márton az iskolai közösségi szolgálat fogalmával, fogalmak tisztázásával, a GYIK fogalmával, majd a jogi háttérrel ismertetett meg. 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet és Végrehajtási rendelet azon jogszabályait emelte ki, amely fontos támpont az intézményvezetőknek, koordinátoroknak, és a képzésben résztvevőknek.

A délután további részében Molnár Karolina tartott előadást az adminisztrációról, és annak fontosságáról. Mi a pedagógus, az osztályfőnök, intézményvezető feladata, mit, hogyan kell dokumentálni? Mi az elvárás? Ez az interaktív feldolgozás nagyon életszerű és hasznos volt.

A következő alkalom délelőttjén Dr. Velkey Balázs, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium igazgatóhelyettese 12 éves tapasztalatát osztotta meg. Nagyon hiteles volt, mert az elméletet a gyakorlati megvalósulással kapcsolta össze. Hangsúlyozta, hogy azokban az intézményekben, ahol eddig is kiemelt cél volt a gyermekek személyiségfejlesztése, ott nem nyűg, nem plusz feladat a közösségi szolgálat megszervezése. E munkát olyan pedagógusok tudják jól végezni, akik elkötelezettek, empatikusak és hittel, szeretettel, önként vállalják e „feladatot”.

A képzés keretében a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy ellátogassanak fogadóhelyekre, és tájékozódjanak a lehetőségekről.

OFI képzés


OFI képzés2

 

Gonda Judit és Pleyerné Lobogós Judit
pedagógiai szakértők


Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés