Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2009. 05. 04. hétfő
Pedagógiai folyóiratok
Hagyományos és elektronikus formában

Az alábbiakban válogatást közlünk az interneten is megtalálható pedagógiai folyóiratokból.

Család Gyermek Ifjúság
Gyermekvédelmi folyóirat, 15 éve a hazai gyermekvédelemben dolgozó szakemberek, pedagógusok tájékoztatását végzi. Tanulmányokat, szocio-riportokat, interjúkat, módszertani segédanyagokat jelentet meg. A lap célja a gyermekvédelmi módszertani segítése, emelése. Állandó rovataiban többek között fókuszba állítanak egy-egy témát, esettanulmányokat közölnek, bemutatnak egy-egy jó gyakorlatot.

Fejlesztő Pedagógia
A módszertani folyóirat a gyógypedagógusok számára a fejlesztő munkához ad széles körű segítséget, az érdeklődő pedagógusoknak tájékozódáshoz ajánlható. Főleg tematikus számaiban a gyógypedagógia körébe tartozó oktatási-nevelési területeket mutatja be. A 2008/6. szám a sajátos nevelési igényű tanulók ép társaikkal együtt nevelésének lehetőségeiről, gyakorlati megvalósulásáról olvashatunk.

Iskolakultúra
Közel két évtizedes múltra visszatekintő színes tartalmi palettájú pedagógiai szaklap, mely a neveléstudomány legfrissebb kutatási eredményeiről, az oktatásügy aktuális kérdéseiről, az iskolai művészeti nevelésben segítséget nyújtó szépirodalmi alkotások, bemutatásáig terjed. A pedagógus, az irodalmár, a társadalomkutató vagy a művelődéstörténész is talál érdekes olvasnivalót a lapban. Interneten is megjelenő formája az Iskolakultúra Online.

Könyv és Nevelés
A közoktatási és közgyűjteményi tevékenység közötti együttműködés orgánuma a lap. A könyvtárak szerepéről, az olvasáspedagógia aktuális kérdéseiről, tankönyvekről, taneszközökről, az ifjúsági irodalomról és az oktatástörténetről olvashatunk tudományos igénnyel megírt cikkeket.

Köznevelés
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium hetilapja, egyrészről tájékoztat a tárca intézkedéseiről, terveiről. Másrészről tudósít az oktatási élet minden fontosabb eseményeiről, foglalkozik a tanárokat érintő tartalmi-szakmai kérdésekkel is. Rendszeresen olvashatóak a lapban munkajogi tájékoztatók.

Magyar Pedagógia
Az évente négyszer megjelenő lap a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának folyóirata. A Tanulmányok rovatban a tágan értelmezett neveléstudomány minden területéről közöl tanulmányokat.

Mester és Tanítvány
Küldetése, hogy hidat építsen a neveléstudomány és a pedagógiai gyakorlat között lévő szakadék fölé, továbbá kapcsolatot teremtsen a határon inneni és határon túli magyar nyelvű pedagógia irodalom között. A periodika negyedévente jelenik meg tematikus számokkal. Célja, hogy fórumot teremtsen a pedagógia és oktatáspolitika különböző kérdéseinek. Az eddigi számok szerzői között találunk akadémikust és általános iskolai tanulót, kutatót és óvónőt, művészt, orvost, írót egyaránt.

Mentor
Közérthető stílusban egyszerre szól a köz- és felsőoktatás pedagógusainak, diákoknak, szülőknek. Oktatási- egészségi- életmód profilú magazin interjúkat, esetleírásokat, gyakorlati tapasztalatok ismertetéseit tartalmaz. Kimondottan a szakmának szól a folyóirat Támpont című melléklete, amely tankönny- és taneszköz kritikát közöl.

Modern Iskola
A MI a közoktatás számára közvetíti az informatika felhasználásának lehetőségeit a pedagógiában. A folyóirat célja az informatikával támogatott pedagógiai módszerek, újítások, lehetőségek, pályázatok, programok ismertetése. A jó gyakorlatok, a jó példák bemutatása.

Szakoktatás
A szakképzés egyetlen országos terjesztésű, évente 10 alkalommal megjelenő folyóirata szakmai tájékoztatást ad a szakképzést érintő eseményekről. Célja a szakmastruktúrával, az Európai Unióban zajló szakképzési és munkaerő-piaci programokkal, elképzelésekkel, eseményekkel kapcsolatos információk közzététele, az átvehető jó gyakorlatok bemutatása. Külön rovatban foglalkozik a hátrányos helyzetű tanulók tanítási-tanulási kérdéseivel.

Szakképzési Szemle
Az évente négy alkalommal megjelenő folyóirat elsősorban a szakképzéshez kapcsolódó tudományos, elméleti tanulmányokat tartalmaz. Tájékoztat, többek között, a szakképzést érintő törvényi változásokról. Bemutatja a külföldi tapasztalatokat.

Tanító
1960 óta az alsó tagozatos nevelők módszertani kultúrájának fejlesztését segítő folyóirat. Meghatározó szerepe van a tanítók önképzésében, szakmai tájékoztatásban. Haszonnal olvashatják, számtalan ötlettel, gyakorlati ismerettel gazdagodhatnak mind a több éve pályán lévők, mind a pályakezdők, vagy éppen a leendő tanítók is.

Új Pedagógiai Szemle
A közoktatás kérdéseiről szóló havonta megjelenő folyóirat. Tanulmányokat, elemzéseket közöl a neveléstudományok és határtudományai köréből, a szakmai nyilvánosság szélesítését szolgáló vitákat, interjúkat ad közre, nyilvánosságot biztosít a nevelés-oktatás gyakorlatában keletkező tapasztalatoknak.

 

Forrás és további információ a folyóiratok weboldalain.

Válogatta: Bacsó Ildikó, könyvtáros

Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés