Szolgáltatások
programok
2020. február
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
html plain titleonly titleandlead full need dontneed 1000
Hírlevél feliratkozás
partnereink
BudapestPortál
Fővárosi Oktatási Portál
Budapesti Ifjúsági Portál
Én iskolám
FOK
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Betűméret csökkentéseBetűméret növelése
Cikk nyomtatása
2014. 12. 08. hétfő
A „Te és a környezeted” országos rajzverseny eredményei
Kimagasló színvonalú munkák érkezetek.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon a Mérei Intézet szakmai támogatásával meghirdetett versenyére beérkezett nyolcvanhat pályázó műveit áttekintette a zsűri, és meghozta döntését.

Kollányi Katalin Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola Budapest I. díj
Három helyezett munkái kiemelkedtek a magas színvonalú alkotások közül, mind témaválasztásukkal, mind a megvalósítás módjában.

A szimbolikus tartalmakat hordozó első helyezett művén megjelenő életfát óvó, védő, ugyanakkor szabadságot adó kezek megformálása művészettörténeti asszociációkat kelt a nézőben. (Kollányi Katalin, Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola). Gazdag, dekoratív, részletes ábrázolása, visszafogott, a témához illeszkedő egységes színvilága tette az egyik legszebb alkotássá, jelezve a föld, víz levegő hármas egységét, a természetvédelem fontosságát.

Gugg Kinga Szent Piroska Görög Kat ÁI Nyíracsád II. hely

Gugg Kinga második helyezett (Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola, Nyíracsád) centrális kompozíciójában a szem szimbólumban rejlő gazdag asszociációs lehetőségeket ötvözte a hétköznapok örömteli világával, a sokszínű Európa-képpel, a gyermekek önfeledt életkedvének ábrázolásával. A plakátszerű színek, a forgó, kör alakzatba foglalt témák szemlélésekor a néző hirtelen nem tudja, hogy hol van a lent és a fent, hiszen a természet körforgásban minden pozíció ugyanolyan jelentőséggel bír.

Peresztegi Hanna Móra Ferenc ÁI Budapest_III. díj

A harmadik helyezett budapesti Peresztegi Hanna, a Móra Ferenc Általános Iskola tanulója, épített környezetet, budapesti látképeket mutat be réteges szerkezetű képén. A gazdag motívumkincset sajátos, egyedi megformálásban, őszinte látásmóddal ábrázolja. A vizuális nyelvet gazdagon felhasználó tanuló munkájában a föld, víz, levegő, az évszakok, ünnepek, napszakok változatos bemutatása, az érett eszközhasználat, a festői-grafikusi megoldások egymást erősítő hatása nyűgözi le a szemlélőt.

Három különdíjat is megítélt a zsűri ebben az évben: Lugosi Dorottyának, a budapesti Gyulai István Általános Iskola tanulójának remekbe szabott, felszabadult, ábrázolásáért, Madar Vandának, a nyíracsádi Szent Piroska Görög Katolikus Általános Iskola pályázójának Uniós hőlégballonos szimbolikát felidéző „repülő” festményéért, és Nagy Olivérnek, a debreceni Benedek Elek Általános Iskola diákjának plakátszerű, dekoratív, filctollal készült munkájáért.

Lugosi Dorottya Gyulai István ÁI Budapest különdíj
Madar Vanda Szent Piroska Görög Kat ÁI Nyíracsád különdíj_
Nagy Olivér Benedek Elek ÁI Debrecen_különdíj

verseny kiemelkedően magas színvonala bizonyítja, hogy alkotóképes fiatalokból, érzékeny, szakmájukat magas színvonalon művelő pedagógusokból nincs hiány hazánkban. Az idei versenykiírás témája közel állt a pályázó korosztály érdeklődési köréhez.

Iskolai díj

Ebben az évben a naptárba kiválasztott, valamint elismerő oklevelet elnyert alkotások mellett kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum nyomataival, melyekért és a nagyszámú magas színvonalú pályamunkáért a tanári díjat az iskolának ítélte a zsűri.
Gratulálunk minden résztvevőnek!

Az elismerő okleveleket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon juttatja el a résztvevők számára.
A díjazott munkákat februárban kiállítják Budapesten, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának magyarországi székhelyén. Az alkalomra szóló meghívást a kiállításra kerülő munkák alkotói meghívólevélben kapják kézhez.

További sikeres alkotómunkát kívánunk:

Varga Ferenc
pedagógiai szakértő
Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó oldalak
Tehetségháló
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
EU-s MFPI-projektek
MFPI Weszely Galéria
Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo da Vinci
Agressziókezelés